Wykonanie
Każdy sezon
kurkowy staram się wykorzystać możliwie jak najlepiej :) Jednak nabycie
kurek w UK nie jest takie proste.Na szczęście każdego roku, mam możliwość kupić u siebie w sklepie piękne okazy tych pysznych
grzybów.Tak do końca jednak nigdy nie wiem, kiedy
kurki się skończą i usłyszę od dostawców z PL, że sezon
kurkowy zakończony. Czasami
grzyby dostarczane są tylko jeden raz, czasami przywożone są przez 3-4 tygodnie ...Zawsze więc na samym początku smażę jajecznicę z
kurkami :), zaraz po niej gotuję zupę
kurkową, no a jeśli sezon jeszcze trwa na końcu ląduje na talerzu
makaron z sosem
kurkowym.Po takiej kulinarnej uczcie
mogę oświadczyć,że sezon na
kurki uważam (ze spokojnym sumieniem) za zamknięty :))
Składniki na sos:duża garść
kurek1 średnia
cebula1 mały ząbek
czosnku100-150 ml
śmietany 30%1 łyżka
śmietany ukwaszonej 18%1 łyżka
masła sklarowanego
natka pietruszkisólpieprzWykonanie:
Kurki czyścimy. Ja zawsze robię to w następujący sposób: wkładam je do dużej miski i zalewam dużą ilością osolonego wrzątku. Zostawiam w wodzie na 10 minut, a po tym czasie wyławiam czyste łyżką cedzakową, a cały brud i osad zostaje na dnie miski.Na rozgrzanym
maśle podsmażamy na złoty kolor posiekaną
cebulę, następnie dodajemy posiekany
czosnek oraz
kurki (większe kroimy, mniejsze zostawiamy w całości). Podsmażamy je od 10 minut. Następnie wlewamy na patelnię obie
śmietany. Solimy,
pieprzymy do smaku i dusimy
grzyby w sosie około 10 minut na małym ogniu. Na koniec posypujemy całość posiekaną
natką pietruszki i ew. doprawiamy, jeśli brakuje
soli lub
pieprzu. Podajemy z
makaronem.Dodatkowo tym razem dorzuciłam na wierzch kilka różyczek
brokuła ugotowanego al dente.