ßßß
Składniki:(foremka 24cm x 31cm)2 op. herbatników (u mnie 100g każde)masa bananowa I:400 gramów jo gurtu bananowego2 średnie banany2 galaretki cytrynowe200 ml gorącej wodyśrodkowa warstwa zielona:2 galaretki agrestowe400ml wodymasa bananowa II :400 gramów jogurtu bananowego2 średnie banany2 galaretki cytrynowe200 ml gorącej wody na wierzch:600 - 700 gramów zielonych winogron2 galaretki agrestowe800ml wodyWykonanie:Foremkę wykładamy herbatnikami.Galaretki cytrynowe rozprowadzamy w 200 ml gorącej wody, schładzamy do temperatury pokojowej. Następnie miksujemy ją z jogurtem, dorzucamy banany pokrojone w kosteczkę i delikatnie mieszamy.Masę wkładamy do lodówki, a kiedy będzie miała konsystencję gęstej śmietany wylewamy ją na herbatniki i wstawiamy do lodówki,aby zgęstniała.W międzyczasie przygotowujemy sobie galaretkę na warstwę środkową.2 galaretki agrestowe rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody, schładzamy, kiedy zaczną tężeć wylewamy je na zastygniętą masę jogurtową. Wkładamy do lodówki do zastygnięcia.Następnie przygotowujemy drugą warstwę jogurtowo - bananową, tak jak w przypadku pierwszej. Kiedy druga warstwa bananowa jest już stężała, układamy na niej umyte winogrona.Ostatnie dwie galaretki agrestowe rozpuszczamy w 800 ml wrzątku, schładzamy, kiedy zaczną tężeć, wylewamy je na winogrona.Ciasto chłodzimy w lodówce najlepiej kilka godzin.