ßßß Cookit - przepis na BANANOWY JOGURTOWIEC

BANANOWY JOGURTOWIEC

nazwa

Wykonanie

Kolejne pyszności z bloga Ewy, które wypróbowałam okazały się strzałem w 10-tkę! :)
Ciasto bez pieczenia, piękne dla oka i smaczne dla podniebienia.
Cóż chcieć więcej? Niiic ... po prostu musicie wypróbować :))
Składniki:(foremka 24cm x 31cm)
2 op. herbatników (u mnie 100g każde)
masa bananowa I:
400 gramów jo gurtu bananowego
2 średnie banany
2 galaretki cytrynowe
200 ml gorącej wody
środkowa warstwa zielona:
2 galaretki agrestowe
400ml wody
masa bananowa II :
400 gramów jogurtu bananowego
2 średnie banany
2 galaretki cytrynowe
200 ml gorącej wody na wierzch:
600 - 700 gramów zielonych winogron
2 galaretki agrestowe
800ml wody
Wykonanie:
Foremkę wykładamy herbatnikami.
Galaretki cytrynowe rozprowadzamy w 200 ml gorącej wody, schładzamy do temperatury pokojowej. Następnie miksujemy ją z jogurtem, dorzucamy banany pokrojone w kosteczkę i delikatnie mieszamy.
Masę wkładamy do lodówki, a kiedy będzie miała konsystencję gęstej śmietany wylewamy ją na herbatniki i wstawiamy do lodówki,aby zgęstniała.
W międzyczasie przygotowujemy sobie galaretkę na warstwę środkową.
2 galaretki agrestowe rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody, schładzamy, kiedy zaczną tężeć wylewamy je na zastygniętą masę jogurtową. Wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
Następnie przygotowujemy drugą warstwę jogurtowo - bananową, tak jak w przypadku pierwszej. Kiedy druga warstwa bananowa jest już stężała, układamy na niej umyte winogrona.
Ostatnie dwie galaretki agrestowe rozpuszczamy w 800 ml wrzątku, schładzamy, kiedy zaczną tężeć, wylewamy je na winogrona.
Ciasto chłodzimy w lodówce najlepiej kilka godzin.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2015/07/bananowy-jogurtowiec.html