Wykonanie
Kolejne pyszności z bloga Ewy, które wypróbowałam okazały się strzałem w 10-tkę! :)Ciasto bez pieczenia, piękne dla oka i smaczne dla podniebienia.Cóż chcieć więcej? Niiic ... po prostu musicie wypróbować :))
Składniki:(foremka 24cm x 31cm)2 op.
herbatników (u mnie 100g każde)masa bananowa I:400 gramów jo gurtu
bananowego2 średnie
banany2
galaretki cytrynowe200 ml gorącej
wodyśrodkowa warstwa zielona:2
galaretki agrestowe400ml
wodymasa bananowa II :400 gramów
jogurtu bananowego2 średnie
banany2
galaretki cytrynowe200 ml gorącej
wody na wierzch:600 - 700 gramów zielonych
winogron2
galaretki agrestowe800ml
wodyWykonanie:Foremkę wykładamy
herbatnikami.
Galaretki cytrynowe rozprowadzamy w 200 ml gorącej
wody, schładzamy do temperatury pokojowej. Następnie miksujemy ją z
jogurtem, dorzucamy
banany pokrojone w kosteczkę i delikatnie mieszamy.Masę wkładamy do lodówki, a kiedy będzie miała konsystencję gęstej
śmietany wylewamy ją na
herbatniki i wstawiamy do lodówki,aby zgęstniała.W międzyczasie przygotowujemy sobie
galaretkę na warstwę środkową.2
galaretki agrestowe rozpuszczamy w 800 ml gorącej
wody, schładzamy, kiedy zaczną tężeć wylewamy je na zastygniętą masę
jogurtową. Wkładamy do lodówki do zastygnięcia.Następnie przygotowujemy drugą warstwę
jogurtowo -
bananową, tak jak w przypadku pierwszej. Kiedy druga warstwa bananowa jest już stężała, układamy na niej umyte
winogrona.Ostatnie dwie
galaretki agrestowe rozpuszczamy w 800 ml wrzątku, schładzamy, kiedy zaczną tężeć, wylewamy je na
winogrona.Ciasto chłodzimy w lodówce najlepiej kilka godzin.