ßßß Cookit - przepis na Ryż zapiekany z bananami

Ryż zapiekany z bananami

nazwa

Wykonanie

Ry ż zapiekany z bananami to przepis na łatwy, szybki i przyjemny deser, podawany na ciepło. Połączenie ryżu z bananami i winogronem oraz sosem miodowym jest wyjątkowo smaczne .... Ten deser przywołuje najmilsze wspomnienia z dzieciństwa ....
Składniki dla 2 osób:
100g ry żu arborio
1 duży banan lub 2 małe
150 g słodkich winogron
Na sos:
2 łyżki miodu ekologicznego
2 łyżki przegotowanej wody
Do foremki:
20 g masła
Do dekoracji:
gałązka winogron
Przygotowanie:
Przygotuj ry ż: nastaw garnek z wodą i doprowadź do wrzenia. Delikatnie wrzuć ryż. Jak się zacznie gotować, wsyp szczyptę soli i zamieszaj, żeby się nie przykleił do dna. Gotuj ok. 12 min., aż ryż stanie się miękki i kleisty. W tym czasie przygotuj owoce: umyj winogrona na sitku pod bieżącą wodą, b anany obierz ze skórki, pokrój na plasterki.
M iód rozprowad ź niewielką ilością ciepłej, nie gorącej wody. Do u gotowanego ryżu dodaj plasterki bananów i kulki winogron oraz sos miodowy i delikatnie wymieszaj. Przeł ó ż do natłuszczonej masłem foremki i zapiekaj w nagrzanym piekarniku przez ok. 3-5 min. Przed podaniem udekoruj gałązką świeżego winogronu.
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2015/11/ryz-zapiekany-z-bananami.html