Wykonanie
Ry ż zapiekany z
bananami to przepis na łatwy, szybki i przyjemny deser, podawany na ciepło. Połączenie
ryżu z
bananami i
winogronem oraz sosem
miodowym jest wyjątkowo smaczne .... Ten deser przywołuje najmilsze wspomnienia z dzieciństwa ....
Składniki dla 2 osób:100g ry żu arborio1 duży
banan lub 2 małe150 g słodkich
winogronNa sos:2 łyżki
miodu ekologicznego2 łyżki przegotowanej
wodyDo foremki:20 g
masłaDo dekoracji:gałązka
winogronPrzygotowanie:Przygotuj ry ż: nastaw garnek z
wodą i doprowadź do wrzenia. Delikatnie wrzuć
ryż. Jak się zacznie gotować, wsyp szczyptę
soli i zamieszaj, żeby się nie przykleił do dna. Gotuj ok. 12 min., aż
ryż stanie się miękki i kleisty. W tym czasie przygotuj
owoce: umyj
winogrona na sitku pod bieżącą
wodą, b
anany obierz ze skórki, pokrój na plasterki.M iód rozprowad ź niewielką ilością ciepłej, nie gorącej
wody. Do u gotowanego
ryżu dodaj plasterki
bananów i kulki
winogron oraz sos
miodowy i delikatnie wymieszaj. Przeł ó ż do natłuszczonej
masłem foremki i zapiekaj w nagrzanym piekarniku przez ok. 3-5 min. Przed podaniem udekoruj gałązką świeżego
winogronu.