Wykonanie
Klasyczne
ciasto drożdżowe, lekko kwaśny
rabarbar, słodka
żurawina, chrupiące
płatki migdałów i pachnąca
masłem kruszonka ...cóż chcieć więcej?Składniki wspaniale się komponują i dają nam ciasto o niebiańskim wprost smaku ...W sezonie na
rabarbar piekę je często, bo ... niestety sezon nie trwa wiecznie ... :))

Składniki:1/2 kg
maki1/2 szkl.
cukru2
jaja + 2
żółtka5 dkg
drożdży12.5 dkg
masła (
margaryny)1/2 szkl.
mlekaaromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 sparzonej
cytryny100g
suszonej żurawiny1kg
rabarbaru + 2 łyżki
cukru do jego zasypania100g
płatków migdałówNa kruszonkę:150g
mąki100g
cukru80g prawdziwego
masłaDo posypania:
cukier wanilinowyWykonanie:
Rabarbar obrać, pokroić na nieduże kawałki zasypać
cukrem i odstawić.
Żurawinę zalać gorącą
wodą. Po 10-15 minutach odcisnąć z nadmiaru
wodyZ
drożdży,
mleka ,łyżeczki
cukru i łyżeczki
mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ja w chłodne dni wykorzystuję do tego grzejnik (jeśli jest ciepły).
Jaja i
żółtka ubić z
cukrem do białości. Do przesianej
mąki dodać ubite
jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz, aromat i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić (drewnianą łyżką lub mikserem z hakami). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Kiedy ciasto wyrośnie dodać
żurawinę, wymieszać. Następnie wyłożyć je na blachę, na nie wyłożyć odsączony na sicie
rabarbar. Posypać wierzch kruszonką wymieszaną z
płatkami migdałów, a kruszonkę delikatnie
cukrem waniliowym. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 -20 min. Piec ok.45 minut. w temp.175st.

