Wykonanie
Bardzo smaczne
bułki żytnie. Nie są chrupiące a bardziej mięciutkie i puszyste. Długo utrzymują świeżość, robi się je szybko i ... jeszcze szybciej zjada :))

Składniki:250 g
mąki żytniej razowej250 g
mąki pszennejok 300 ml ciepłej
wody5 łyżek
oliwy z oliwek lub
oleju50 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
solidowolne ziarna ( u mnie
czarnuszka i
pestki dyni)Wykonanie:

Przygotować rozczyn: do 125 ml ciepłej
wody dodać rozkruszone
drożdże,
cukier i łyżkę
mąki pszennej. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na około 15 minut, aż rozczyn "ruszy" czyli wyraźnie podrośnie.W tym czasie przesiać obie
mąki i
sól. Dodać
oliwę z oliwek, wyrośnięty rozczyn i
wodę (zużyłam niecałe 300 ml). Wyrobić ciasto. Będzie ono dość twarde, lekko zbite. Pozostawić je przykryte ściereczką do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godziny.Po tym czasie podzielić ciasto na 8 równych części. Z każdej z nich formować
bułkę i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić w ciepłym miejscu na kolejne 30 minut, by
bułki lekko się podrosły.
Bułki posmarować
wodą i posypać ulubionymi ziarnami. Ziarenka lekko przycisnąć do ciasta.Piekarnik rozgrzać do 190st. Bułeczki piec około 25 minut, po czym wystudzić na kratce.