ßßß Cookit - przepis na DWUKOLOROWE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI

DWUKOLOROWE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI

nazwa

Wykonanie

Puszyste, mięciutkie, lekko wilgotne.
Wspaniale komponuje się z wiśniami, ale i w wersji z brzoskwiniami jest bardzo smaczne.
Składniki: (u mnie tortownica 22cm)
4 jajka
3/4 szkl. cukru
3/4 szkl. oleju
3/4 szkl. mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 szkl. mąki
łyżka kakao
kilka kropli aromatu cytrynowego
kilka kropli aromatu rumowego
dowolne owoce
Wykonanie:
Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę. Nie przerywając ubijania dodajemy kolejno mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Na koniec wlewamy olej. Ciasto dzielimy na pół, do pierwszej części - jasnej dodajemy aromat cytrynowy, do drugiej dodajemy kakao oraz aromat rumowy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy najpierw jasne ciasto, układamy owoce a następnie wylewamy ciasto ciemne. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185st na ok 50-55minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy, polewamy polewą czekoladową lub posypujemy cukrem pudrem.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2014/10/dwukolorowe-ciasto-z-brzoskwiniami.html