ßßß Cookit - przepis na RYŻ Z MIESZANKĄ CHIŃSKĄ I CZERWONĄ FASOLĄ

RYŻ Z MIESZANKĄ CHIŃSKĄ I CZERWONĄ FASOLĄ

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię ryż z wszelkimi dodatkami.
Tym razem padło na mieszankę chińską, którą miałam w zamrażarce. Do smaku dorzuciłam jeszcze moją ulubioną czerwona fasolę. Oczywiście można podsmażyć warzywka bez ryżu np. z kurczakiem, i podać ryż na sypko osobno, ale ja lubię dania jednogarnkowe, więc wymieszałam wszystko w jednym garze :))
Szybko, prosto i smacznie :)) i wyjątkowo ... bezmięsnie ;-)
Składniki:
2 op. mrożonej mieszanki chińskiej Hortex
1 puszka czerwonej fasoli
200g ryżu
200g pieczarek
2 łyżki przecieru pomidorowego
ostra i słodka papryka
sól, pieprz
olej
bulion
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy mieszankę chińską, mieszamy i podsmażamy ok 10 minut. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki, solimy, pieprzymy, dodajemy obie papryki i podlewamy bulionem. Wsypujemy ryż i gotujemy całość na bardzo małym ogniu, aż cały bulion się wchłonie. Jeśli bulion się wchłonie, a ryż nie będzie jeszcze dostatecznie miękki podlewamy go kolejną porcją bulionu, robimy tak, aż do momentu, kiedy ryż uzyska właściwą konsystencję. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i odcedzoną z zalewy fasolę. Zagotowujemy. Doprawiamy do smaku.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2014/07/ryz-z-mieszanka-chinska-i-czerwona.html