Wykonanie
Ponieważ od jagodzianek zostało mi sporo
jagodowego nadzienia, grzechem byłoby go nie wykorzystać :))Postanowiłam, więc upichcić okrągłe drożdżówki z
jagodowym środkiem.Jagodowej passy zatem ciąg dalszy ...

Składniki (na około 12 sztuk):500-600g
mąki pszennej30 g
drożdży świeżych3 łyżki roztopionego
masła3/4 szklanki
mleka2
jajka1/2 op.
cukru waniliowego4 łyżki
cukruszczypta
solikilka kropli
aromatu cytrynowego1
jajko (do posmarowania
bułek)Na kruszonkę:120 g
mąki pszennej4 czubate łyżki
cukru60 g miękkiego
masłaJagodowe nadzienie:przepis na stronie DOMOWE JAGODZIANKIWykonanie:Zrobić rozczyn: z rozkruszonych
drożdży, łyżeczki
cukru, łyżeczki
mąki i części podgrzanego wcześniej
mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jajka ubić z
cukrem i
cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą
mąką, następnie dodać ubite
jaja, aromat, szczyptę
soli i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h.Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy ale niezbyt cienko (ok 8mm) i wycinamy
kubkiem trochę większe kółka niż obwód szklanki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Kiedy nasze "kółeczka" podwoją swoją objętość, dnem szklanki (lub innego naczynia mniejszego niż nasz kubek) wyciskamy dołek w naszych drożdżówkach. Każdy dołek posypujemy lekko
bułką tartą i nakładamy do niego masę
jagodową. Brzegi drożdżówki smarujemy rozkłóconym
jajkiem. Całość posypujemy obficie kruszonką. Pieczemy ok 20min w temp. 175- 180st.
