ßßß Cookit - przepis na DROŻDŻÓWKI Z JAGODAMI

DROŻDŻÓWKI Z JAGODAMI

nazwa

Wykonanie

Ponieważ od jagodzianek zostało mi sporo jagodowego nadzienia, grzechem byłoby go nie wykorzystać :))
Postanowiłam, więc upichcić okrągłe drożdżówki z jagodowym środkiem.
Jagodowej passy zatem ciąg dalszy ...
Składniki (na około 12 sztuk):
500-600g mąki pszennej
30 g drożdży świeżych
3 łyżki roztopionego masła
3/4 szklanki mleka
2 jajka
1/2 op. cukru waniliowego
4 łyżki cukru
szczypta soli
kilka kropli aromatu cytrynowego
1 jajko (do posmarowania bułek)
Na kruszonkę:
120 g mąki pszennej
4 czubate łyżki cukru
60 g miękkiego masła
Jagodowe nadzienie:
przepis na stronie DOMOWE JAGODZIANKI
Wykonanie:
Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy ale niezbyt cienko (ok 8mm) i wycinamy kubkiem trochę większe kółka niż obwód szklanki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Kiedy nasze "kółeczka" podwoją swoją objętość, dnem szklanki (lub innego naczynia mniejszego niż nasz kubek) wyciskamy dołek w naszych drożdżówkach. Każdy dołek posypujemy lekko bułką tartą i nakładamy do niego masę jagodową. Brzegi drożdżówki smarujemy rozkłóconym jajkiem. Całość posypujemy obficie kruszonką. Pieczemy ok 20min w temp. 175- 180st.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2014/07/drozdzowki-z-jagodami.html