Wykonanie
Takie placuszki to wspaniała alternatywa dla naszych popularnych naleśników, i śmiem twierdzić, że zdjęte prosto z patelni są smaczniejsze :-) ...niezbyt słodkie, lekko chrupiące, rewelacyjne!Niestety, w przeciwieństwie do naleśników, odgrzewane po jakimś czasie, nie smakują już tak super.Także polecam upiec i zjeść "na świeżo" ... pychotka!Z
dżemem, powidłami, świeżymi
owocami lub
śmietaną - tak jak lubimy :)

Składniki:3/4 szkl.
kaszy manny (grysiku)1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli1/2 łyżeczki
cukru pudru1/2 szkl.
mleka szklanki
mleka2-3 krople
aromatu cytrynowego1 całe
jajko1 łyżka
oleju do ciasta
olej do smażeniaWykonanie:W misce połączyć wszystkie składniki.podobnie jak przy naleśnikach odstawić ciasto na ok. pół godziny. Po tym czasie smażyć na niewielkiej ilości
oleju z każdej strony na złoty kolor. Podawać gorące, prosto z patelni ... z ulubionymi dodatkami :) Smacznego!
