ßßß Cookit - przepis na JAJKA SADZONE W PARÓWKACH

JAJKA SADZONE W PARÓWKACH

nazwa

Wykonanie

Trochę niecodzienny przepis na tradycyjne jajka sadzone serwowane o tej porze roku chyba dość często (przynajmniej u mnie).
Bo chyba nie ma lepszego wiosennego obiadu niż młode ziemniaczki z koperkiem, sadzone jajko, kalafior lub szparagi z bułeczką i kefir...
niebo w gębie!
A, żeby nie było wciąż tak samo zrobiłam sadzone w cienkich parówkach, które wcześniej nacięłam. Podsuwam pomysł na zwykły obiad w niezwykły sposób serwowany :)))
Składniki :
parówki cienkie
jajka
sól, pieprz
szczypiorek
Wykonanie:
Parówki naciąć przez środek jednak nie do końca tylko tak, aby oba końce zostały nie przecięte. Pomiędzy dwie połówki włożyć wykałaczki z jednej i drugiej strony, żeby uzyskać otwór do którego wpijemy jajko. Otwór rozszerzyć w miarę możliwości. Rozgrzać olej, połozyć parówki, w nacięty środek każdej z nich wbić 1 jajko, posolić, popieprzyć, posypać szczypiorkiem. Przykryć pokrywką i smażyć na niewielkim ogniu, aż jajko się zetnie (w ulubiony dla nas sposób).Po usmażeniu wyjąc delikatnie wykałaczki. Podawać ciepłe.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/06/jajka-sadzone-w-parowkach.html