Wykonanie
Trochę niecodzienny przepis na tradycyjne
jajka sadzone serwowane o tej
porze roku chyba dość często (przynajmniej u mnie).Bo chyba nie ma lepszego wiosennego obiadu niż
młode ziemniaczki z
koperkiem,
sadzone jajko,
kalafior lub
szparagi z bułeczką i
kefir...niebo w gębie!A, żeby nie było wciąż tak samo zrobiłam sadzone w cienkich parówkach, które wcześniej nacięłam. Podsuwam pomysł na zwykły obiad w niezwykły sposób serwowany :)))
Składniki :
parówki cienkie
jajkasól,
pieprzszczypiorekWykonanie:
Parówki naciąć przez środek jednak nie do końca tylko tak, aby oba końce zostały nie przecięte. Pomiędzy dwie połówki włożyć wykałaczki z jednej i drugiej strony, żeby uzyskać otwór do którego wpijemy
jajko. Otwór rozszerzyć w miarę możliwości. Rozgrzać
olej, połozyć
parówki, w nacięty środek każdej z nich wbić 1
jajko, posolić, popieprzyć, posypać
szczypiorkiem. Przykryć pokrywką i smażyć na niewielkim ogniu, aż
jajko się zetnie (w ulubiony dla nas sposób).Po usmażeniu wyjąc delikatnie wykałaczki. Podawać ciepłe.