Wykonanie
Szybciutki przepis na ślimaczki z masą
orzechową. Jeśli tylko mamy zamrożone
ciasto francuskie przygotowanie
ciastek nie zajmie nam wiele czasu. Przepis znalazłam TUTAJ i od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować. Nie żałuję, bo wyszły pyszne. Przepis lekko zmodyfikowałam.Składniki: (ok 20 ślimaczków)opakowanie
ciasta francuskiego (250 g)100 g zmielonych
orzechów włoskich (ja użyłam laskowych)1
jajko do posmarowania ślimaczków100 g
masła80 g
cukru pudruodrobina
cynamonuodrobina
cukru waniliowego do posypania ślimaczków50g
rodzynków
Wykonanie:Przygotowujemy masę
orzechową. Miękkie
masło miksujemy, dodajemy
cukier puder,a następnie zmielone
orzechy. Miksujemy do osiągnięcia jednolitej masy. Dodajemy
rodzynki i mieszamy.Płat
ciasta francuskiego smarujemy masą, pozostawiając wolne krawędzie (ok 1-2 cm). Zwijamy w rulon i tniemy plastry ok 1-2 cm. Smarujemy rozkłóconym
żółtkiem i posypujemy
cukrem waniliowym. Układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok 25-30 minut. Gdy ciasto się zarumieni, możemy wyciągać.
