Wykonanie
Pyszne, mięciuchne, pachnące w całym domu smażoną na
maśle cebulką... przepis znalazłam w internecie i spodobała mi się w nich właśnie ta
maślana cebulka :-)Piekłam je pierwszy raz, ale wyszły idealnie!Jedyną rzeczą jaką zmodyfikowałam w przepisie było dodanie słowa "czubate" - do 2 łyżeczek
soli, gdyż mogłyby być ociupinkę bardziej słone...ale zresztą
sól - to biała śmierć prawda, więc nie ma co przesadzać :-)Na pewno
będę piekła je systematycznie.S kładniki na 16 bułeczek:pół szklanki letniego
mleka1 łyżka
cukru2 czubate łyżeczki
soli3 łyżki roztopionego
masła1 szklanka letniej
wody (zalecam tylko 3/4)1 duża łyżka suchych
drożdży (12 g) lub 24 g świeżych3 średnie
cebule, (drobniutko pokrojone i podsmażone, mogą być zmielone-ja starłam na oczkach)5,5 szklanki
mąki pszennejDodatkowo:1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
mleka do posmarowaniaWykonanie:
Cebulę zetrzeć na oczkach, podsmażyć na
maśle, wystudzić.Wymieszać
mleko,
wodę,
cukier,
sól i roztopione
masło.
Drożdże wymieszać z
mąką (ze świeżych zrobić wcześniej rozczyn, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia), umieścić w dużej misce, dodać płynne produkty i
cebulkę. Zagnieść ciasto gładkie i elastyczne, w razie potrzeby dosypać więcej
mąki. Odstawić przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. Ja korzystam zawsze z piekarnika włączonego na minimum, gdyż w kuchni nie mam zbyt ciepło.

Kiedy ciasto podwoi objętość,wyjąć je, wyrobić, podzielić na około 16 części. Uformować bułeczki, położyć na blaszce wcześniej wysypanej
mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.

Przykryć, odstawić do ponownego wyrośnięcia na 20 minut. Przed samym pieczeniem bułeczki posmarować
jajkiem roztrzepanym z
mlekiem.Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Studzić na kratce.

Moje podczas pieczenia trochę się "posklejały"... co nie wpłynęło w żaden sposób nasmak
bułek
a
potem zostaje nam już tylko posmarować taka bułeczkę samym
masłem...albo zjeść z tym, z czym lubimy :)ja
jadłam z
twarożkiem...

reszta rodziny z ... :)