Bardzo lubię sałatki zarówno z dodatkiem makarony ryżowego jak i z dodatkiem zielonego ogórka. Ogórek nadaje lekkości każdej sałatce.Trzeba tylko liczyć się z tym, że może on po kilku godzinach puścić w sałatce sok, co nie jest zbyt efektowne. Dlatego zawsze wcześniej usuwam z ogórka miękki, wodnisty środek z pestkami, po czym delikatnie posypuję solą i odstawiam na jakiś czas.Powstałą wodę odlewam, ogórki odciskam i już mam gwarancję, że nic nie popsuje mojej sałatki... :))Składniki:makaron w kształcie ziarenek ryżujeden świeży długi ogórekok.30 dkg szynki konserwowej lub chudej szynki drobiowejsos sałatkowy Knorra koperkowo-ziołowy3-4 łyżki majonezupieprzzielony koperekWykonanie:Makaron ugotować w osolonej wodzie. Ogórek pokroić w kostkę - ja dodając świeżego ogórka do jakiejkolwiek sałatki po pokrojeniu solę go i odstawiam na pół godzinki. Po tym czasie odlewam sok, który ogórek puścił pod wpływem soli - mam gwarancję, że sałatki nie "podchodzą" wtedy wodą. Szynkę pokroić w kostkę. Majonez wymieszać z sosem koperkowo-ziołowym i połączyć ze wszystkimi składnikami.Schłodzić... oczywiście, jeśli się zdąży. . .