Wykonanie
Z aletą tego ciasta jest to, że wytrzymuje nawet ponad tydzień (o ile nie ma łasuchów w domu), zachowując wszystkie swoje walor y smakowe.To ulubione ciasto mojego
męża :)Piekę je zawsze na Święta Bożego Narodzenia ale i często w ciągu roku - tak bez okazji.Składniki:25 dk g
mąki5 jaj25 dkg
cukru25 dkg tłuszczu o temp. pokojowej25 dkg
bakalii (
rodzynki,
orzechy,
skórka pomarańczowa)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
spirytusuWykonanie:
Masło i
cukier ucierać, dodawać kolejno
żółtka oraz przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Następnie dodać
spirytus i ubitą pianę z
białek.Wymieszać. Ciasto jest bardzo gęste, ale spokojnie da się je wymieszać łyżką. Na koniec dodać
bakalie wcześniej obtoczone w
mące. Piec 1 godzinę w temp.185st. ale po upływie 50 minut sprawdzić patyczkiem czy keks jest przepieczony. Jeśli góra zacznie nam się zbytnio rumienić, przykrywamy ją folią aluminiową.