Wykonanie
Dzisiaj propozycja na letnie, upalne dni.
Składniki:200 ml
mleka250 ml
jogurtu naturalnego100 ml
śmietany 30%80 g
cukrułyżeczka
cukru waniliowego3,5 czubatej łyżeczki
żelatyny2
galaretkiWykonanie:Małą tortownicę (u mnie w kształcie
serca) wstawiamy do lodówki.W zimnej poszczególne warstwy będą szybciej zastygać.
Galaretki przygotowujemy około 2 godziny przed rozpoczęciem przygotowywania masy
śmietankowo - jogurtowej. Każdą z nich, (u mnie
galaretka pomarańczowa i niebieska
galaretka frugo) rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej
wody.Gdy
galaretki będą wykazywały objawy gęstnienia, zabieramy się za masę
jogurtowo -
śmietankową.
Mleko zagotowujemy, zdejmujemy z ognia. Wsypujemy
cukier,
cukier waniliowy i
żelatynę i całość mieszamy do rozpuszczenia się
cukru i
żelatyny. Gdy
mleko ostygnie, dolewamy
jogurt oraz
śmietanę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli mamy bardzo gęsty
jogurt, całość można zmiksować blenderem.Do tortownicy wlewamy pół masy białej i wstawiamy do lodówki, aby zgęstniała.Następnie wlewamy
galaretkę frugo. Najlepiej lać ją na położoną na białej warstwie łyżkę. Nie uszkodzimy wówczas powierzchni masy
śmietankowo - jogurtowej. Całość wstawiamy do lodówki.Gdy
galaretka stężeje, lejemy na nią resztę masy białej i ponownie całość wstawiamy do lodówki.Na koniec na samej górze układamy
jeżyny i zalewamy je
galaretką. Całość ponownie wkładamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin.Smacznego :-)