ßßß
Składniki:(Jest to porcja dla 3 osób)300 g bobu1 duża cebula2 małe cukinie4 ząbki czosnku4 łyżki oliwy50 g masła1,5 czubatej łyżeczki ziół prowansalskich1 czubata łyżeczka oreganosólpieprz300 g makaronu TagliatelleWykonanie:Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i bez obierania kroimy na paseczki.Cebulę i czosnek siekamy w kostkę.Bób gotujemy w osolonej wodzie tak, aby był al dente. Studzimy i obieramy ze skórki.Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek, solimy i podsmażamy 10 minut.Następnie dodajemy cukinię, masło, ponownie solimy, pieprzymy, dodajemy zioła prowansalskie i oregano. Całość mieszamy i podsmażamy około 15 minut.W międzyczasie próbujemy i dosalamy, jeśli jest taka potrzeba.Gdy potrawa jest gotowa, czyli cukinia jest miękka, ale nie rozgotowana, dodajemy bób, całość mieszamy, podsmażamy jeszcze 1 minutę.Makaron wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy al dente.Podajemy.Smacznego :)





