Wykonanie
Tym razem mój dom pachniał
bananami.Wierzyć się nie chce, że w jednym małym
bananie może być tyle aromatu.Lekkie ciasto z pianką
bananową i
wiśniami.
Wiśnie przełamują
słodycz ciasta, które smakuje i pachnie słodkim, dojrzałym
bananem.

Składniki ciasta:1,5 szklanki
mąki80 g
cukrupłaska łyżeczka
cukru waniliowego8 g (0,5 małej paczki)
proszku do pieczenia80 g
margaryny do pieczenia3
żółtka3 łyżki
śmietanySkładniki pianki bananowej:3
białka0,5 szklanki
cukrupłaska łyżeczka
cukru waniliowego1 dojrzały
banan1
budyń śmietankowy1/4 szklanki
oleju250 g
wiśniPrzygotowanie ciasta:
Mąkę,
cukier,
cukier waniliowy i
proszek do pieczenia wsypujemy do miski.Dodajemy pokrojoną w kostki
margarynę i całość krótko rozcieramy w rękach.Dodajemy 3
żółtka i
śmietanę i krótko wyrabiamy na jednolitą masę.3/4 ciasta wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę.Ponieważ ciasto bardzo klei się do rąk, najłatwiej rozprowadza się je w blaszce widelcem.Resztę ciasta zostawiamy na później. Można je włożyć do lodówki.Tortownicę z
ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut w temperaturze 175 stopni (z termoobiegiem).W tym czasie przygotowujemy piankę
bananową i drylujemy
wiśnie.Przygotowanie pianki bananowej:
Białka ubijamy mikserem.Następnie dosypujemy
cukier i dalej ubijamy na gładką, błyszczącą masę.
Banana rozgniatamy na gładką masę widelcem, dodajemy go do
białek, dodajemy
cukier waniliowy i nadal chwilkę miksujemy, ale już na małych obrotach.Dodajemy
budyń i delikatnie chwilkę miksujemy na małych obrotach.Na koniec, ciągle delikatnie miksując, dolewamy powoli
olej.Dalsze czynności:Po 15 minutach wyciągamy z piekarnika podpieczony spód ciasta.Wylewamy na niego piankę, po wierzchu rozkładamy równomiernie
wiśnie i lekko je zanurzamy w
masie bananowej.Na koniec rozkładamy resztę ciasta. Jeśli podczas rozkładania, ciasto za bardzo klei się do rąk, można oprószyć je
mąką.Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 45 minut w 175 stopniach (z termoobiegiem).Smacznego :)













