ßßß Cookit - przepis na Ciasto z pianką bananową i wiśniami.

Ciasto z pianką bananową i wiśniami.

nazwa

Wykonanie

Tym razem mój dom pachniał bananami.
Wierzyć się nie chce, że w jednym małym bananie może być tyle aromatu.
Lekkie ciasto z pianką bananową i wiśniami.
Wiśnie przełamują słodycz ciasta, które smakuje i pachnie słodkim, dojrzałym bananem.
Składniki ciasta:
1,5 szklanki mąki
80 g cukru
płaska łyżeczka cukru waniliowego
8 g (0,5 małej paczki) proszku do pieczenia
80 g margaryny do pieczenia
3 żółtka
3 łyżki śmietany
Składniki pianki bananowej:
3 białka
0,5 szklanki cukru
płaska łyżeczka cukru waniliowego
1 dojrzały banan
1 budyń śmietankowy
1/4 szklanki oleju
250 g wiśni
Przygotowanie ciasta:
Mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wsypujemy do miski.
Dodajemy pokrojoną w kostki margarynę i całość krótko rozcieramy w rękach.
Dodajemy 3 żółtka i śmietanę i krótko wyrabiamy na jednolitą masę.
3/4 ciasta wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę.
Ponieważ ciasto bardzo klei się do rąk, najłatwiej rozprowadza się je w blaszce widelcem.
Resztę ciasta zostawiamy na później. Można je włożyć do lodówki.
Tortownicę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut w temperaturze 175 stopni (z termoobiegiem).
W tym czasie przygotowujemy piankę bananową i drylujemy wiśnie.
Przygotowanie pianki bananowej:
Białka ubijamy mikserem.
Następnie dosypujemy cukier i dalej ubijamy na gładką, błyszczącą masę.
Banana rozgniatamy na gładką masę widelcem, dodajemy go do białek, dodajemy cukier waniliowy i nadal chwilkę miksujemy, ale już na małych obrotach.
Dodajemy budyń i delikatnie chwilkę miksujemy na małych obrotach.
Na koniec, ciągle delikatnie miksując, dolewamy powoli olej.
Dalsze czynności:
Po 15 minutach wyciągamy z piekarnika podpieczony spód ciasta.
Wylewamy na niego piankę, po wierzchu rozkładamy równomiernie wiśnie i lekko je zanurzamy w masie bananowej.
Na koniec rozkładamy resztę ciasta. Jeśli podczas rozkładania, ciasto za bardzo klei się do rąk, można oprószyć je mąką.
Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 45 minut w 175 stopniach (z termoobiegiem).
Smacznego :)
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2015/07/ciasto-z-pianka-bananowa-i-wisniami.html