Wykonanie
Co można zrobić w 10 minut? Naprawdę bardzo dużo rzeczy mniej lub bardziej kreatywnych:) Można też np. upiec muffiny. Spodziewałam się dziś gości a muffiny to zawsze szybki i pewny pomysł na coś słodkiego. Nie miałam zbyt wiele czasu czyli to właśnie tyle ile potrzeba żeby je zrobić. W moich wylądowało to co lubię najbardziej.
Banan i
masło orzechowe. Czyli sprawdzone połączenie. Muffiny są ekstra szybkie i super smaczne. A że nie da się ich zepsuć są także bezproblemowe. U mnie wystąpiły w wersji podstawowej ale jeśli macie więcej czasu polecam udekorować je masą z ubitej kremówki,
cukru pudru i
masła-
orzechowego i odrobiny zwykłego. Będą przepyszne!Zanim przystąpicie do pieczenia polecam przeczytać kilka słów nt pieczenia muffin tutaj

Składniki:1 duży
banan2 łyżki
soku z cytryny2
jajka1/4 szklanki
oleju2/3 szklanki
kefiru (
maślanki lub
jogurtu)180 g
masła orzechowego200 g
mąki1/2 szklanki
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczeniaWykonanie:
Banana rozgnieć widelcem i dodaj
sok z cytryny. Wymieszaj i dodaj
jajka,
olej,
kefir i
masło orzechowe. Wymieszaj wszystkie składniki. W drugiej misce połącz
mąkę z
cukrem i
proszkiem do pieczenia. Dodaj składniki suche do mokrych i wymieszaj ale niezbyt długo. To właśnie grudkowate ciasto spowoduje że muffiny będą delikatniejsze i nie będą suche. Piecz w formie do muffinek wyłożonej papilotkami w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Do tzw. suchego patyczka.Smacznego!