Wykonanie
Mój świat nadal pachnie
kokosem,
chili, pastą
kolendrową i
trawą cytrynową. Nie opuszczam
tajskich smaków. A że weekend upłynął pod hasłem gości... wpadł mi do głowy pomysł na ten krem. Podałam go z tostami ale męska część imprezy wysmarowała sobie nim także
ciasteczka owsiane. I było pysznie. Tak więc jest bardzo wielofunkcyjny. Nada się do przełożenia nie tylko
ciastek ale także
wafli, ciast czy innych słodkości jakie wykombinujecie. Jest naprawdę świetny. Smakuje jak coś pomiędzy pralinkami Rafaello a batonikiem Bounty. A jeśli trochę go schłodzicie będzie łatwy do formowania. I pralinki możecie zrobić samodzielnie. W przypadku Bounty trzeba jeszcze majstrować z
czekoladą ale na pewno spróbuje coś takiego zrobić:)


Składniki:100 g
wiórków kokosowych3 łyżki
śmietany kokosowej*
cukier kokosowy (można zastąpić trzcinowym- 3 łyżki)3 łyżki
wody100 g
migdałów (najlepiej w płatkach całe
migdały musisz pozbawić skóry)
mleko kokosowe lub
śmietana kremówka -nieubita*
śmietanę kokosową można zrobić samodzielnie. Wystarczy
mleko kokosowe wstawić do lodówki na kilka godzin. Po otwarciu puszki oddzielić tłuszcz
kokosowy od
wody kokosowej. Tłuszcz ubij i
śmietana gotowa:)Wykonanie:Na patelnię wlej
wodę. Rozpuść w niej
cukier. Gdy to się stanie dodaj wiórki i
migdały. Wymieszaj i zdejmij z patelni. Dodaj
śmietanę kokosową. Wrzuć do blendera i zmiksuj. Jeśli masa jest zbyt sucha dodaj odrobinę
mleka kokosowego lub
śmietany kremówki (polecam kremówkę). Miksuj przez chwilę tak aby masa miała wyczuwalne kawałki
migdałów i wiórków.Smacznego!