Wykonanie
Od jakiegoś czasu, mniej więcej od dwóch lat, M. sam przygotowuje i wędzi
mięso. Ja za
mięsem niespecjalnie przepadam ale kiedy przynosi świeżo uwędzone
mięsko jestem pierwsza do degustacji. Rzadko kupuję
wędliny w związku z tym a jeśli już muszę to wybieram takie bez konserwantów i innych cudów łudząc się i okłamując, że ich tam nie ma. To oczywiste, że samodzielnie przygotowane
wędliny są o niebo lepsze niż te sklepowe. Podkręcam ich smak przygotowując różnego rodzaju dodatki. Zwykle są to dwa sosy.
Żurawinowy i tatarski. Świetnie pasują do
mięs. Wiem, że sto
razy szybciej jest otworzyć
sos tatarski ze słoika (to samo
żurawina ze słoika do
mięs) niż go zrobić ale ten kupny ma się do domowego nijak. Nie potrafię wybrać jednego ulubionego. Zawsze robię dwa i obydwa są moimi ulubionymi... Spróbujcie a już nigdy nie wrócicie do sklepowych
sosów. Zawsze używam świeżej
żurawiny (tzn świeżą mrożę i później wykorzystuję w miarę potrzeb) więc ciężko mi powiedzieć jak będzie z suszoną ale wydaje mi się że również da radę:)

Składniki:
Sos tatarski (z tych proporcji wychodzi cała góra sosu:)):słoik marynowanych
pieczarek4
korniszony4
jajka ugotowane na twardo
sólpieprzmajonezWykonywanie:
Jajka przekrój na pół i oddziel
białka od
żółtek.
Żółtka utrzyj z
majonezem.
Pieczarki,
białka i
korniszony drobno posiekaj. Połącz z
majonezem i
żółtkami. Przypraw do smaku
solą i
pieprzem.

Składniki:
Sos żurawinowy:250 g świeżej
żurawiny1/3 szklanki czerwonego dobrego
wytrawnego winapół małego
jabłkacukier lub
miódok pół szklanki
wody (lub więcej)Wykonanie:
Żurawinę umyj i wrzuć na patelnię. Zalej
winem i
wodą i dodaj
cukier lub
miód i
jabłko pokrojone w kostkę. Gotuj całość aż
żurawina zacznie pękać.
Żurawina zawiera dużo pektyn więc sos będzie dość gęsty można go nieco rozrzedzić
wodą. Gotowanie
żurawiny może zająć ok 35-45 minut. W tym czasie możesz dolewać nieco
wody. Zdejmij sos z patelni w momencie gdy nie jest jeszcze bardzo gęsty.Smacznego!