Wykonanie
Uwielbiam
pomidory. I mimo, że może akurat czas na
pomidory nie jest najlepszy to i tak je kupuję. Staram się wybierać po prostu te możliwie najlepsze. Głównie lądują u mnie na kanapkach które zaczęłam urozmaicać sobie dodaniem...
mięty.
Mięta rośnie u mnie na parapecie właściwie cały rok. Połączenie zasmakowało mi wyjątkowo. Jest takie letnie, lekkie i wakacyjne. Tego mi trzeba. I właściwie
sałatka z
pomidora,
mięty i odrobiny
oliwy już by mi wystarczyła do szczęścia ale dodałam jeszcze do niej drobną
białą fasolę. Nie jestem co prawda wielką fanką
fasoli ale tutaj mi pasowała. Ja użyłam
suchej fasoli którą ugotowałam. Niezbyt lubię się z warzywami z puszki ale można sobie ułatwić życie i użyć gotowej.
Sałatkę podałam z tostami. Było naprawdę bardzo smacznie i szybko. Zasmakowała mi do tego stopnia, że następnego dnia zrobiłam ją ponownie i poszła ze mną do pracy:)

Składniki:3 duże
pomidory (u mnie
malinowe)pół szklanki drobnej
fasoli (suchej lub z puszki)mała
cebula2 ząbki
czosnkusólpieprzświeża
mięta (użyłam ok 2 łyżek)
oliwaWykonanie:Jeśli używasz
suchej fasoli zalej ją na noc
wodą a następnie ugotuj aż będzie miękka.
Posól ją pod koniec gotowania (gdy
fasola będzie już miękka).
Pomidory pokrój na kawałki.
Cebulę drobno posiekaj.
Czosnek również. Do mniejszej miseczki przełóż
cebulę,
czosnek, posiekaną
miętę oliwę,
sól i
pieprz. Wymieszaj. W większej misce wymieszaj
fasolę i
pomidory. Dodaj sos. Całość wymieszaj. Dopraw ewentualnie do smaku. Posyp jeszcze
miętą. Podawaj ze świeżym
pieczywem.Smacznego!