Wykonanie
W tym roku jakoś nie najadłam się
śliwkami. Co prawda często je kupowałam ale większość zostawała zjedzona od razu po powrocie z targu przez mojego syna (nooo i trochę przeze mnie też:)) który uwielbia
owoce i jakoś nigdy nie było mi po drodze żeby zrobić ciasto lub właśnie pierogi. A zabierałam się do nich kilkakrotnie. I w końcu udało się. Użyłam mrożonych
sliwek ale to nie ma znaczenia. Pierogi są pyszne. I co ważne szybkie do zrobienia. Obiad raczej dla leniwców:)
Śliwki bardzo lubią się z
imbirem. Farsz- moim zdaniem naprawdę wart jest wypróbowania.
Składniki: na ciasto:1,5 szklanki
mąki pszennejok 3/4 szklanki ciepłej
wodyszczypta
cynamonufarsz:0,5 kg
śliwek (bez pestek- rozmrożone jeśli używasz mrożonych)garść
migdałówkawałek
imbiruWykonanie:Składniki na ciasto wymieszaj w misce.
Wody dolewaj stopniowo. Gdy wszystko dobrze się połączy wyrabiaj do momentu aż ciasto będzie gładkie. Odstaw na chwilę. W tym czasie
śliwki pokrój na kawałki. Przełóż je do garnka dodaj starty
imbir i gotuj przez chwilę aż
śliwki się rozpadną. Przełóż je na sitko.
Wody która odcieknie nie wylewaj. Do
śliwek dodaj
migdały i wymieszaj całość. Ciasto rozwałkuj i wycinaj koła. Napełnij je farszem i zlep. Gotuj w osolonej wodzie od wypłynięcia ok 2-3 minuty. Sok który pozostał z gotowania
śliwek powinien zgęstnieć jeśli tak się nie stało gotuj go przez chwilę aż
woda odparuje. Polej nim pierogi i posyp
migdałami. Pierogi można także podawać np. z
jogurtem naturalnym.Smacznego!