ßßß
Składniki: na ciasto:1,5 szklanki mąki pszennejok 3/4 szklanki ciepłej wodyszczypta cynamonufarsz:0,5 kg śliwek (bez pestek- rozmrożone jeśli używasz mrożonych)garść migdałówkawałek imbiruWykonanie:Składniki na ciasto wymieszaj w misce. Wody dolewaj stopniowo. Gdy wszystko dobrze się połączy wyrabiaj do momentu aż ciasto będzie gładkie. Odstaw na chwilę. W tym czasie śliwki pokrój na kawałki. Przełóż je do garnka dodaj starty imbir i gotuj przez chwilę aż śliwki się rozpadną. Przełóż je na sitko. Wody która odcieknie nie wylewaj. Do śliwek dodaj migdały i wymieszaj całość. Ciasto rozwałkuj i wycinaj koła. Napełnij je farszem i zlep. Gotuj w osolonej wodzie od wypłynięcia ok 2-3 minuty. Sok który pozostał z gotowania śliwek powinien zgęstnieć jeśli tak się nie stało gotuj go przez chwilę aż woda odparuje. Polej nim pierogi i posyp migdałami. Pierogi można także podawać np. z jogurtem naturalnym.Smacznego!