ßßß Cookit - przepis na PRZETWORY - Powidła śliwkowe

PRZETWORY - Powidła śliwkowe

nazwa

Wykonanie

W spiżarni zagościły nowe słoiczki - z pachnącymi imbirem i cynamonem powidłami śliwkowymi. Trochę czasu trzeba im poświęcić, ale receptura jest prosta a efekt naprawdę przepyszny:)
Składniki:
2 kg śliwek węgierek
4-5 łyżek cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
Śliwki umyj, przepołów, wyjmij pestki i włóż do szerokiego rondla z grubymi ściankami.
Podlej odrobiną wody i gotuj pod przykryciem do rozgotowania często mieszając drewnianą łyżką, aby nie przywierały do dna.
Gdy śliwki pokryją się sokiem, zdejmij pokrywkę i odparuj aż zgęstnieją, dodaj cynamon i imbir. Spróbuj - jeśli uznasz, że są za mało słodkie, możesz dosypać cukier i gotować do jego całkowitego rozpuszczenia:)
Gorące powidła przełóż do wyparzonych słoików, zamknij i pasteryzuj 15 minut.
Źródło:http://www.apetytnawiecej.pl/2014/09/przetwory-powida-sliwkowe.html