Wykonanie
W spiżarni zagościły nowe słoiczki - z pachnącymi
imbirem i
cynamonem powidłami śliwkowymi. Trochę czasu trzeba im poświęcić, ale receptura jest prosta a efekt naprawdę przepyszny:)
Składniki:2 kg
śliwek węgierek4-5 łyżek
cukru1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
imbiruŚliwki umyj, przepołów, wyjmij pestki i włóż do szerokiego rondla z grubymi ściankami.Podlej odrobiną
wody i gotuj pod przykryciem do rozgotowania często mieszając drewnianą łyżką, aby nie przywierały do dna.Gdy
śliwki pokryją się
sokiem, zdejmij pokrywkę i odparuj aż zgęstnieją, dodaj
cynamon i
imbir. Spróbuj - jeśli uznasz, że są za mało słodkie, możesz dosypać
cukier i gotować do jego całkowitego rozpuszczenia:)Gorące powidła przełóż do wyparzonych słoików, zamknij i pasteryzuj 15 minut.