ßßß Cookit - przepis na Powidła śliwkowe /bez cukru/

Powidła śliwkowe /bez cukru/

nazwa

Składniki

Wykonanie

Sezon śliwkowy mamy już za sobą.
Całe szczęście , że te pyszne owoce możemy zamknąć w słoiku i cieszyć swoje podniebienie przez kilka zimowych miesięcy.
Chyba każdy z nas z wielką przyjemnością zajada się pysznymi naleśnikami z powidłem śliwkowym......a drożdżówki, kruche ciasteczka, mazurki i inne ciasta....?
.... uwielbiam wyjadać powidełka prosto ze słoika .....łyżeczką i nie potrzebuję już żadnych innych dodatków.
Udało mi się usmażyć trochę śliwek moim starym , sprawdzonym sposobem, choć tym razem dodałam trochę korzennych przypraw i jestem bardzo zadowolona. Powidełka z pewnością braknie do przyszłego sezonu, ale są jeszcze inne pyszności.....
Składniki : /4-5 słoiczków/
2,5 kg dojrzałych śliwek węgierek
80 ml wody
1,5 łyżeczki cynamonu
1,5 łyżeczka startego imbiru
Przygotowanie:
-Śliwki dokładnie umyć, przekroić na pół i wydrylować.
-Owoce umieścić w szerokim rondlu, najlepiej z grubym dnem, podlać wodą i zagotować pod przykryciem /kilkakrotnie mieszając/.
-Kiedy owoce puszczą sok zmniejszyć ogień i smażyć bez przykrycia około 1,5 godziny.
-Powidła odstawić do wystygnięcia / najlepiej na noc/.
-Następnego dnia ponownie smażyć je na wolnym ogniu , pamiętając o częstym mieszaniu drewnianą łyżką do chwili, aż zgęstnieją /dobrze jest nałożyć na palnik płytkę, która zabezpiecza prze przypalaniem się gotowanych potraw/.
-Pod koniec smażenia dodać cynamon i imbir.
-Gorące powidła przełożyć do gorących, wyparzonych słoiczków, zakręcić mocno pokrywki , odwrócić do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
-Słoiczki można również pasteryzować w piekarniku ok.40-45 min. w temp.150 st.C
Ostatnim hitem/ również w mojej kuchni/ okazały się powidła czekoladowe, które można przygotować w końcowej fazie smażenia powideł. Do jednego litra wysmażonych powideł śliwkowych dodać 6-10 kostek gorzkiej czekolady i 1,5 łyżki ciemnego kakao. Dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia i przełożyć do słoików. Zapasteryzować /jeśli coś zostanie....../
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2012/10/powida-sliwkowe-bez-cukru.html