ßßß
Składniki:130 g sera pleśniowego1/4 szklanki startego sera cheddar3 łyżki masła3 łyżki mąkiok 1 szklanka mleka4 jajka (w temperaturze pokojowej)sólpieprzgałka muszkatołowaszczypta chili (można pominąć)Wykonanie:Masło wrzuć do rondelka i rozpuść. Dodaj mąkę ciągle mieszając. Gdy się połączą dolej szklankę mleka. Energicznie mieszaj żeby nie powstały grudki. Ser pleśniowy pokrój na kawałki i wrzuć do rondla. Dorzuć cheddar i mieszając poczekaj aż sery dokładnie się rozpuszczą. Przypraw solą, pieprzem, gałką i chili jeśli używasz (jeśli masa będzie za gęsta można dodać odrobinę mleka). Odstaw na chwilę. Białka oddziel od żółtek. Staraj się żeby w białkach nie znalazła się ani odrobina żółtek. Dodawaj po jednym żółtku do masy serowej i dokładnie wymieszaj. Ubij białka na sztywną pianę. Możesz użyć miksera. Gdy będą już dobrze ubite delikatnie dodaj je do masy i lekko wymieszaj. Nie mieszaj zbyt długo i za szybko. Masę przelej do kokilek wysmarowanych masłem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20-25 min. aż suflety się przyrumienią i wyrosną. Po tym czasie otwórz lekko piekarnik i zostaw jeszcze suflety na ok 3 minuty. Podawaj od razu po przygotowaniu. Trzymam kciuki żeby i Wam urosły i nie opadły:)Smacznego!