Wykonanie
Jajka to obok naleśników jedna z moich ulubionych opcji na weekendowe śniadanie. A meksykańskie huevos rancheros to nic innego, jak
jajko sadzone podawane na kukurydzianej tortilli z gorąca salsą z
chili i
pomidorów. A w
skrócie to po prostu bajka. Tortilla, lekko ostra, gorąca salsa i płynne
żółtko które łagodzi ostrość. Całość jest moim skromnym zdaniem doskonała! Śniadanie mistrzów. Naprawdę!
Składniki: (porcja na dwie osoby4 małe tortille4
jajka1 duża
cebula2-3 duże
pomidory (można użyć
pomidorów z puszki)
sólpieprzkuminpapryczka chili/ sos chili/ pasta chipotles - według gustuoliwa/
olej do smażenia (użyłam
oleju z pestek
winogron)opcjonalnie:
awokado i
pomidorki koktajlowe pokrojone w kostkęWykonanie:
Cebulę pokrój w półtalarki i podsmaż na odrobinie
oleju. Gdy lekko się zrumieni dodaj obrane ze skóry i pokrojone w kawałki
pomidory. Poczekaj aż wszystko zmięknie i się rozpadnie. W zależności jaką formę ostrości wybierasz dodaj pokrojone
papryczki chili lub pastę z
chili. Wymieszaj dokładnie. Przypraw
solą,
pieprzem i kuminem.
Jajka usmaż tak aby
żółtko pozostało płynne. Tortille podgrzej w piekarniku lub na patelni (czasem po prostu podgrzewam je w mikrofalówce:)) I teraz już z górki na tortille wykładaj trochę sosu i ułóż
jajko. Dodaj także
awokado i
pomidorki. Ja zwykle zwijam tortille w rulon.Smacznego!