Wykonanie
To ulubione ciasto M. No dobrze...moje też. Dla niego ulubione, bo jest przepyszne, a dla mnie bo jego zrobienie zajmuje kilka chwil. Był taki czas, że na moje pytanie "Jakie ciasto zrobić?" prawie za każdym razem słyszałam, że właśnie to. Trochę przewidywalne i nudne! Dlatego wmawiałam M., że jest strasznie trudne do zrobienia i czasochłonne. I przez jakiś czas nawet udawał, że mi
wierzy.. dopóki nie stanął w kuchni i zobaczył, że zrobienie go trwa kilka minut... Zwykle polewę robię z marsów i wtedy nikt nie jest w stanie mu się oprzeć! I każdy sięga po kolejny kawałek. Ale posypane tylko
cukrem pudrem też jest znakomite. Mimo tego, że robię je bardzo często nie znudziło nam się:) Ale.. komu może się znudzić ciasto czekoladowe?

Składniki:400 g
mąki200 g
białego cukru100 g
brązowego cukru50 g ciemnego
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonejpół łyżeczki
soli2
jajka150 ml
śmietany 12%170 g rozpuszczonego i przestudzonego
masła120 ml
oleju roślinnego o neutralnym smaku i zapachu300 ml zimnej
wodyPolewy:Z Marsów:3 Marsyodrobina
mlekaCzekoladowa:tabliczka
czekolady gorzkiej (min. 70% zawartości
kakao)1/3 szklanki
śmietany 36%Wykonanie:Najłatwiej jest użyć robota kuchennego ale jeśli go nie masz użyj dwóch misek. Do jednej wsyp suche składniki do drugiej mokre. Połącz składniki suche z mokrymi. Wszystko musi się dokładnie połączyć. Jeśli używasz miksera lub robota kuchennego nawet się bardzo nie napracujesz. Ja zawsze wrzucam suche składniki a później kolejno mokre. Miksuj aż wszystko się połączy. Powstanie dość rzadkie ciasto. Ale spokojnie takie właśnie ma być. Przelej je do formy i piecz ok 45- 50 minut w temp. 180 stopni. Odstaw do wystudzenia.Zarówno polewę z marsów jak i z
gorzkiej czekolady trzeba rozpuścić w kąpieli
wodnej. Na garnek z niewielką ilością
wodny nakładasz miskę wrzucasz do niej marsy i odrobinę
mleka (lub
czekoladę i
śmietankę) podgrzewając na wolnym ogniu czekasz aż się rozpuści. Polej ciasto polewą lub oprósz
cukrem pudrem.Smacznego