ßßß Cookit - przepis na Deser jagodowy z zarodków pszennych

Deser jagodowy z zarodków pszennych

nazwa

Wykonanie

Systematycznie pozbywam się zapasów zamrożonych owoców. I tym razem bardzo szybki deser. Pierwotnie miał być ciastem jednak zrobienie go w kokilkach było zdecydowanie szybsze. Ciasto jest dość słodkie więc żeby zrównoważyć smaki proponuję dodać kwaśne owoce. Porzeczki, jagody lub wiśnie. Do ciasta użyłam zarodków pszennych które kupiłam jakiś czas temu z ciekawości nie bardzo wiedząc co z nich zrobić. Okazały się idealne i myślę, że świetnie sprawdzą się też otręby lub inne rodzaje zarodków.
Składniki:
2 jajka
pół szklanki zarodków pszennych
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka jagód lub innych drobnych owoców (jeśli używasz mrożonych trzeba je rozmrozić)
Wykonanie:
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę i stopniowo dodawaj cukier. Możesz użyć miksera. Gdy cukier i białka się połączą dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj trzepaczką. Dodaj stopniowo zarodki, mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj aż do połączenia się składników. Wyłóż ciasto do kokilek i posyp owocami. Piecz w temp. 180 stopni ok 30 minut aż ciasto się zrumieni.
Jeśli nie masz kokilek możesz upiec ciasto na blaszce jednak wtedy musisz podwoić ilość składników.
Smacznego!
Źródło:http://kropla-oliwy.blogspot.com/2013/11/deser-jagodowy-z-zarodkow-pszennych.html