Wykonanie
Systematycznie pozbywam się zapasów zamrożonych
owoców. I tym razem bardzo szybki deser. Pierwotnie miał być
ciastem jednak zrobienie go w kokilkach było zdecydowanie szybsze. Ciasto jest dość słodkie więc żeby zrównoważyć smaki proponuję dodać kwaśne
owoce.
Porzeczki,
jagody lub
wiśnie. Do ciasta użyłam
zarodków pszennych które kupiłam jakiś czas temu z ciekawości nie bardzo wiedząc co z nich zrobić. Okazały się idealne i myślę, że świetnie sprawdzą się też
otręby lub inne rodzaje zarodków.
Składniki:2
jajkapół szklanki
zarodków pszennychpół szklanki
mąki pszennejpół szklanki
cukrupół łyżeczki
proszku do pieczeniaszklanka
jagód lub innych drobnych
owoców (jeśli używasz mrożonych trzeba je rozmrozić)Wykonanie:Oddziel
białka od
żółtek.
Białka ubij na sztywną pianę i stopniowo dodawaj
cukier. Możesz użyć miksera. Gdy
cukier i
białka się połączą dodaj
żółtka i delikatnie wymieszaj trzepaczką. Dodaj stopniowo zarodki,
mąkę i
proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj aż do połączenia się składników. Wyłóż ciasto do kokilek i posyp
owocami. Piecz w temp. 180 stopni ok 30 minut aż ciasto się zrumieni.Jeśli nie masz kokilek możesz upiec ciasto na blaszce jednak wtedy musisz podwoić ilość składników.Smacznego!