Wykonanie
Miałam w domu świeżego
ananasa który leżał samotnie...jakoś nie znalazł się ochotnik... aż w końcu pojawiła się okazja do wykorzystania go. Goście:) Lubię takie ciasta które robi się dosłownie w 10 minut a goście mają wrażenie, że poświęciłam temu ogromną ilość czasu. Wydaje mi się, że najwięcej czasu zajęła mi zabawa z
ananasem czyli jego obieranie i usuwanie środka:) Można spokojnie użyć
ananasa z puszki. Dzięki temu ciasto stanie się jeszcze bardziej ekspresowe.

Składniki:1 dojrzały
ananas lub puszka
ananasów120 g
maki90 g
brązowego cukru2 łyżki
proszku do pieczenia50 g stopionego i wystudzonego
masładuże
jajko¼ szkl.
oleju¾ szkl.
mlekaOpcjonalnie można zrobić karmel. Ciasto będzie wtedy dość słodkie. Potrzebujemy pół szklanki
cukru.Wykonanie:Jeżeli zdecydujesz się zrobić karmel rozgrzej patelnie, wsyp
cukier i pozwól mu się rozpuścić na wolnym ogniu.
Ananasa obierz i usuń zdrewniały środek lub dokładnie odsącz go z puszki. Do miski wsyp
mąkę,
cukier i
proszek do pieczenia. Wymieszaj. W drugiej misce połącz "mokre" składniki. Dodaj suche składniki i dobrze wymieszaj żeby nie było grudek. Ciasto będzie dość rzadkie. Na dno formy wylej karmel i ułóż plastry
ananasa. Wylej na niego ciasto. Piecz w temp. 180 stopni przez 35-40 minut do tzw. suchego patyczka.Po upieczeniu odczekaj chwilę i jednym szybkim ruchem odwróć ciasto na talerz. Jeżeli kawałki
owoca przywarły do patelni zbierz je i wyrównaj ciasto.Można podawać z
lodami.Smacznego!