Wykonanie
Gdy byłam dzieckiem zwykle podawało się
rybę w panierce z
bułki tartej. Jakoś nie przepadam za nią od tamtego czasu:) Efekt końcowy tej potrawy trochę zaskoczył mnie smakiem. Pozytywnie oczywiście:) Chrupiąca panierka, delikatna
ryba w środku, do tego
ryż z odrobiną
kurkumy... Połączenie niemal doskonałe. Potrawa na prawdę szybka i prosta w wykonaniu.Przepis Jamie Olivera jak zwykle z drobnymi modyfikacjami:)

Składniki:2 kawałki
świeżego dorsza2-3 łyżki zmielonych na pył
płatków kukurydzianych1 łyżeczka
przyprawy currypół łyżeczki suszonej
kolendrypół łyżeczki zmielonego kuminu
sól,
pieprzoliwa do smażeniaWykonanie:Wysyp
przyprawy na deskę i połącz je ze sobą. Dodaj zmielone
płatki kukurydziane. Obtocz w panierce kawałki
dorsza i smaż na
oliwie.
Ryba nie potrzebuje długiego smażenia. Kilka minut z każdej strony w zupełności jej wystarczy. Inaczej stanie się sucha. Smażymy ją do momentu gdy panierka będzie od niej w miarę swobodnie odchodzić.Można podać ja z
ryżem i odrobiną
jogurtu naturalnego.Smacznego!