Wykonanie
To będzie szybki hit mojej jesieni. Ciasto pyszne, pełne słodkich
gruszek, choć ciasto samo w sobie za słodkie nie jest. Idealne do
kawy i
herbaty. Sprawdzi się na imprezach rodzinnych, na babskich spotkaniach czy dla naszych dzieci. Macie gruszki? To pieczemy!
Składniki :* 4 szklanki
mąki* szklanka
cukru pudru* kostka
masła bądź Kasi* 4 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia* 2
żółtka* szczypta
soli* 4 dojrzałe
gruszki* 4 łyżki
bułki tartej* 4 łyżki
cukru trzcinowegoPrzygotowanie :
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia, dodać
cukier,
masło i
żółtka. Zagnieść ciasto, odstawić na godzinę do lodówki. Podzielić ciasto na pół, jedną część wylepić blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto posypać
bułką tartą.
Gruszki obrać, pokroić na połówki. Wyłożyć na ciasto, posypać
cukrem. Zetrzeć drugą część ciasta na
gruszki. Piecz 45 minut w 180 stopniach.