Wykonanie
Jak wiecie w mojej kuchni dominuje
makaron, ale ostatnio mam coraz większą chęć na lekkie sałatki. Stąd moja propozycja na coś szybkiego i pysznego. Można ją spokojnie zabrać ze sobą do pracy czy szkoły. Nie jest oblana żadnym ciężkim sosem ani w składzie nie ma nic co spowoduje że będziemy się czuły ociężałe czy przejedzone.Jednak dodatek
kaszy kuskus sprawi, że będziemy idealnie najedzone przez kilka godzin.Wiesz co jesz to idealne stwierdzenie przy tej
sałatce!




Składniki :* pół szklanki
kaszy kuskus* pół
cukinii*
gruszka* 5
pomidorków koktajlowych* kilka liści
sałaty lodowej* łyżka
sezamu* sos : 2 łyżki
oleju lnianego, łyżka
soku z cytryny, ulubione
przyprawy np.
bazylia,
oregano,
pieprz



Przygotowanie :
Kaszę zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut.
Sałatę lodową posiekać drobno, przełożyć do miski.
Cukinię pokroić w plastry, można lekko przyprawić i ułożyć na patelni grillowej, opiekać po kilka minut z każdej strony. Odstawić do wystygnięcia.
Pomidorki pokroić na ćwiartki.
Gruszkę pokroić w półplasterki, można lekko skropić
sokiem z cytryny. Wszystkie składniki sałatki wymieszać,
sezam podprażyć na suchej patelni. Tak przygotowaną
sałatkę przełożyć do miseczek, szklanki czy pojemników. Posypać każdą porcję
sezamem. W słoiczku połączyć wszystkie składniki sosu. Mieszać chwilkę energicznie, aż powstanie kremowa emulsja. Polać odrobiną każdą porcję sałatki i wymieszać.Garść informacji :
Kasza kuskus zawiera 13g
białka na 100g produktu, 360kcal oraz 72g węglowodanów i tylko 2g tłuszczu. Jest ona dobrym źródłem żelaza.
Cukinia zawiera witaminy C, A, K oraz witaminy z grupy B. Bogata jest w beta karoten oraz składniki mineralne takie jak magnez, potas czy żelazo.
Cukinia zalecana jest osobom o wrażliwym układzie pokarmowym, łagodzi objawy nadkwaśności.
Gruszka jest skarbnicą potasu, zawiera witaminy A, C, PP także z grupy B oraz fosfor, wapń, żelazo i jod.
Olej lniany jest bogaty w zdrowe kwasy Omega3.