ßßß Cookit - przepis na Babka migdałowo-czekoladowa

Babka migdałowo-czekoladowa

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry!
Święta Wielkiej Nocy już za nami, ale to nie znaczy, że nie mogę podzielić się z Wami świątecznymi przepisami. Mam dla Was bardzo smaczną babkę, która pojawiła się na naszym świątecznym stole.
Mocno migdałowa z dodatkiem czekolady i lekkim aromatem kawy z rumem. Smaczna nie tylko od święta :-).
Składniki:
Ciasto:
200 g mąki pszennej
150 g zmielonych migdałów
4 jajka
150 g masła
150 g cukru
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat rumowy
Poncz:
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka rumu
1/2 szklanki gorącej wody
Polewa:
100 ml śmietany kremówki
100 g gorzkiej czekolady
płatki migdałów lub zblanszowane posiekane migdały
Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrami na jasną i puszystą masę, kolejno dodajemy jajka, aromat, migdały i przesiane suche składniki, całość ucieramy. Na koniec dodajemy posiekaną drobno czekoladę. Silikonową formę na babkę napełniamy ciastem i pieczemy ok. 45 minut w 180 st., do suchego patyczka.
Jeszcze letnią babkę nasączamy ponczem. Lekko nakłuwamy ją wykałaczką i nasączamy.
Następnie przygotowujemy polewę - śmietanę podgrzewamy do momentu aż będzie prawie wrzeć, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy, aż utworzy gęstą, jednolitą masę. Polewamy nią ciasto i dekorujemy uprażonymi migdałami i opcjonalnie czekoladowymi jajeczkami.
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2015/04/babka-migdaowo-czekoladowa.html