Wykonanie
Dzień dobry!Święta Wielkiej Nocy już za nami, ale to nie znaczy, że nie
mogę podzielić się z
Wami świątecznymi przepisami. Mam dla Was bardzo smaczną babkę, która pojawiła się na naszym świątecznym
stole.Mocno migdałowa z dodatkiem
czekolady i lekkim aromatem
kawy z
rumem. Smaczna nie tylko od święta :-).

Składniki:Ciasto:200 g
mąki pszennej150 g zmielonych
migdałów4
jajka150 g
masła150 g
cukru100 g
gorzkiej czekolady2 łyżeczki
cukru waniliowego2 łyżeczki
proszku do pieczeniaaromat rumowyPoncz:3 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej1 łyżka
rumu1/2 szklanki gorącej
wodyPolewa:100 ml
śmietany kremówki100 g
gorzkiej czekoladypłatki migdałów lub zblanszowane posiekane
migdałyWykonanie:
Masło ucieramy z
cukrami na jasną i puszystą masę, kolejno dodajemy
jajka, aromat,
migdały i przesiane suche składniki, całość ucieramy. Na koniec dodajemy posiekaną drobno
czekoladę. Silikonową formę na babkę napełniamy
ciastem i pieczemy ok. 45 minut w 180 st., do suchego patyczka.Jeszcze letnią babkę nasączamy ponczem. Lekko nakłuwamy ją wykałaczką i nasączamy.Następnie przygotowujemy polewę -
śmietanę podgrzewamy do momentu aż będzie prawie wrzeć, dodajemy połamaną
czekoladę i mieszamy, aż utworzy gęstą, jednolitą masę. Polewamy nią ciasto i dekorujemy uprażonymi
migdałami i opcjonalnie czekoladowymi jajeczkami.


Smacznego!