Wykonanie
250 g
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia4
żółtka120 g
masłaszczypta
soliNadzienie:pęczek
botwinki (3
buraczki z liśćmi)5 łyżek
miodu3 łyżki
oliwy100 g
fetysól,
pieprzświeży
rozmaryn2 ząbki
czosnkuWykonanie:Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto i chłodzimy je ok. 1 godziny w lodówce. Następnie cienko wałkujemy i wykładamy nim foremkę na tartę. Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem i obciążamy
fasolą (lub innymi nasionami) lub specjalnymi ceramicznymi kulkami. Podpiekamy około 15 minut w 200 stopniach.
Botwinkę dokładnie myjemy,
buraczki kroimy w cienkie plastry (nie trzeba ich obierać, usuwamy tylko końcówkę korzenia), łodygi i liście drobno szatkujemy. Całość mieszamy z 3 łyżkami
miodu i 3 łyżkami
oliwy, podpiekamy około 10 minut w 180 stopniach. Całość puści dużo soku, odsączamy go później.

Tartę wykładamy
botwinką, posypujemy pokruszoną
fetą, listkami
rozmarynu i posiekanym
czosnkiem. Oprószamy
solą (delikatnie,
feta jest słona) i
pieprzem. Całość skrapiamy 2 łyżkami
miodu i zapiekamy ok. 20 minut w 180 stopniach.
Tarta wybornie smakuje schłodzona.Smacznego!