ßßß Cookit - przepis na Tarta z botwinką i fetą

Tarta z botwinką i fetą

nazwa

Wykonanie

250 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
120 g masła
szczypta soli
Nadzienie:
pęczek botwinki (3 buraczki z liśćmi)
5 łyżek miodu
3 łyżki oliwy
100 g fety
sól, pieprz
świeży rozmaryn
2 ząbki czosnku
Wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto i chłodzimy je ok. 1 godziny w lodówce. Następnie cienko wałkujemy i wykładamy nim foremkę na tartę. Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem i obciążamy fasolą (lub innymi nasionami) lub specjalnymi ceramicznymi kulkami. Podpiekamy około 15 minut w 200 stopniach.
Botwinkę dokładnie myjemy, buraczki kroimy w cienkie plastry (nie trzeba ich obierać, usuwamy tylko końcówkę korzenia), łodygi i liście drobno szatkujemy. Całość mieszamy z 3 łyżkami miodu i 3 łyżkami oliwy, podpiekamy około 10 minut w 180 stopniach. Całość puści dużo soku, odsączamy go później.
Tartę wykładamy botwinką, posypujemy pokruszoną fetą, listkami rozmarynu i posiekanym czosnkiem. Oprószamy solą (delikatnie, feta jest słona) i pieprzem. Całość skrapiamy 2 łyżkami miodu i zapiekamy ok. 20 minut w 180 stopniach.
Tarta wybornie smakuje schłodzona.
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2014/05/tarta-z-botwinka-i-feta.html