Wykonanie
Dzień dobry!Któż nie lubi babeczek, delikatnych i puszystych, przykrytych
owocowym kremem ze słodką dekoracją. Cieszą oko, cieszą podniebienie.Dzisiaj prezentuję Wam przepis na przepyszne babeczki, nieco tropikalny krem, delikatne ciasto. W sam raz na wiosenny dzień. Dodatek
mięty wprowadzi element orzeźwiający :-).

Zapraszam!Składniki:Ciasto:250 g
mąki pszennej170 g
cukru2
jajka100 g miękkiego
masłaok. 150 ml
mleka (lub nieco więcej)1 łyżka ekstraktu
waniliowegoszczypta
soli2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sodyKrem:1
mango (dojrzałe)1
pomarańcza1,5 łyżeczki
żelatyny (rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej
wody)1/3 szklanki
cukru1 łyżka
soku z cytryny1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce
wody500 g
serka mascarpone (schłodzonego)Wykonanie:
Mango obieramy i odkrawamy od pestki,
pomarańczę filetujemy czyli obieramy, a następnie wycinamy miąższ spośród skórek.
Owoce dokładnie blendujemy, dodajemy do nich
cukier i zaczynamy podgrzewać. Dodajemy
sok z cytryny i
mąkę, zagotowujemy, zdejmujemy z palnika i dodajemy
żelatynę. Chłodzimy.
Masło dokładnie ucieramy z
cukrem, a następnie z
jajkami. Dodajemy
mleko, ekstrakt i stopniowo przesiane suche składniki, mieszamy do połączenia się składników. Papilotki wypełniamy do 1/2-3/4 wysokości i pieczemy ok. 25 minut w 180 st. Do suchego patyczka. Studzimy dokładnie na kratce.

Dobrze słodzoną masę
owocową łączymy z
mascarpone i dekorujemy babeczki za pomocą szprycy. Dekorujemy
miętą, kawałkami
mango lub
pomarańczy i
cukrową posypką.Smacznego!