ßßß Cookit - przepis na Babeczki z kremem z mango i pomarańczy

Babeczki z kremem z mango i pomarańczy

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry!
Któż nie lubi babeczek, delikatnych i puszystych, przykrytych owocowym kremem ze słodką dekoracją. Cieszą oko, cieszą podniebienie.
Dzisiaj prezentuję Wam przepis na przepyszne babeczki, nieco tropikalny krem, delikatne ciasto. W sam raz na wiosenny dzień. Dodatek mięty wprowadzi element orzeźwiający :-).
Zapraszam!
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki pszennej
170 g cukru
2 jajka
100 g miękkiego masła
ok. 150 ml mleka (lub nieco więcej)
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Krem:
1 mango (dojrzałe)
1 pomarańcza
1,5 łyżeczki żelatyny (rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody)
1/3 szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody
500 g serka mascarpone (schłodzonego)
Wykonanie:
Mango obieramy i odkrawamy od pestki, pomarańczę filetujemy czyli obieramy, a następnie wycinamy miąższ spośród skórek. Owoce dokładnie blendujemy, dodajemy do nich cukier i zaczynamy podgrzewać. Dodajemy sok z cytryny i mąkę, zagotowujemy, zdejmujemy z palnika i dodajemy żelatynę. Chłodzimy.
Masło dokładnie ucieramy z cukrem, a następnie z jajkami. Dodajemy mleko, ekstrakt i stopniowo przesiane suche składniki, mieszamy do połączenia się składników. Papilotki wypełniamy do 1/2-3/4 wysokości i pieczemy ok. 25 minut w 180 st. Do suchego patyczka. Studzimy dokładnie na kratce.
Dobrze słodzoną masę owocową łączymy z mascarpone i dekorujemy babeczki za pomocą szprycy. Dekorujemy miętą, kawałkami mango lub pomarańczy i cukrową posypką.
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2014/04/babeczki-z-kremem-z-mango-i-pomaranczy.html