ßßß
Zapraszam!Składniki:Ciasto:250 g mąki pszennej170 g cukru2 jajka100 g miękkiego masłaok. 150 ml mleka (lub nieco więcej)1 łyżka ekstraktu waniliowegoszczypta soli2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sodyKrem:1 mango (dojrzałe)1 pomarańcza1,5 łyżeczki żelatyny (rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody)1/3 szklanki cukru1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody500 g serka mascarpone (schłodzonego)Wykonanie:Mango obieramy i odkrawamy od pestki, pomarańczę filetujemy czyli obieramy, a następnie wycinamy miąższ spośród skórek. Owoce dokładnie blendujemy, dodajemy do nich cukier i zaczynamy podgrzewać. Dodajemy sok z cytryny i mąkę, zagotowujemy, zdejmujemy z palnika i dodajemy żelatynę. Chłodzimy.
Masło dokładnie ucieramy z cukrem, a następnie z jajkami. Dodajemy mleko, ekstrakt i stopniowo przesiane suche składniki, mieszamy do połączenia się składników. Papilotki wypełniamy do 1/2-3/4 wysokości i pieczemy ok. 25 minut w 180 st. Do suchego patyczka. Studzimy dokładnie na kratce.
Dobrze słodzoną masę owocową łączymy z mascarpone i dekorujemy babeczki za pomocą szprycy. Dekorujemy miętą, kawałkami mango lub pomarańczy i cukrową posypką.Smacznego!