ßßß
Waflownicę kupiłam w Lidlu w czasie włoskiego tygodnia, całkiem dobrze się sprawdza i jestem z niej zadowolona.Zapraszam po przepis!Składniki:200 g mąki pszennej200 g masła200 g cukru150 g śmietany 18%4 jajka100 g czekolady1 łyżeczka proszku do pieczenia1 puszka ananasówodrobina cukru1-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanejpłatki kokosoweWykonanie:Jajka i śmietanę miksujemy, dodajemy cukier i roztopione, lekko ostudzone masło.Następnie dodajemy przesianą mąkę, razem z proszkiem do pieczenia. Dokładnie miksujemy.Na koniec dodajemy drobno posiekaną czekoladę i mieszamy.Dobrze rozgrzewamy gofrownicę (waflownicę, zwał jak zwał :-) ), nakładamy 3 łyżki ciasta, rozprowadzamy prawie do brzegów formy, zamykamy i lekko dociskamy dłonią (najlepiej przez rękawicę, aby się nie poparzyć). Pieczemy ok. 3 minuty. Gotowy wafel będzie miękki, przekładamy go na kratkę do ostudzenia, dopiero kiedy będzie zimny, stanie się chrupiący.
Wafle postanowiłam urozmaicić tropikalnymi dodatkami. Ananasa kroimy drobno, razem z zalewą wlewamy do rondelka, podgrzewamy. Skrobię rozrabiamy w małej ilości wody, dodajemy do ananasa i ciągle podgrzewamy. Sos powinien osiągnąć konsystencję kisielu, będzie to tzw. frużelina :-). Jeśli jest zbyt malo słodka, możemy ją dosłodzić. Polewamy nią gotowe wafle, posypujemy płatkami kokosa.Smacznego!