Wykonanie
Witajcie!Zapewne każdy z Was lubi gofry, z
cukrem pudrem czy
bitą śmietaną :-).Niedawno w naszej kuchni pojawił się nowy pomocnik czyli gofrownica, zwana również waflownicą, ponieważ wychodzą z niej dość małe gofry, bardziej przypominające
wafelki jakie dodaje się do
lodów. Chociaż to głównie zależy od przepisu czy będą bardziej jak gofry czy
wafle :-).

Waflownicę kupiłam w Lidlu w czasie włoskiego tygodnia, całkiem dobrze się sprawdza i jestem z niej zadowolona.Zapraszam po przepis!Składniki:200 g
mąki pszennej200 g
masła200 g
cukru150 g
śmietany 18%4
jajka100 g
czekolady1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 puszka
ananasówodrobina
cukru1-2 łyżeczki
skrobi ziemniaczanejpłatki kokosoweWykonanie:
Jajka i
śmietanę miksujemy, dodajemy
cukier i roztopione, lekko ostudzone
masło.Następnie dodajemy przesianą
mąkę, razem z
proszkiem do pieczenia. Dokładnie miksujemy.Na koniec dodajemy drobno posiekaną
czekoladę i mieszamy.Dobrze rozgrzewamy gofrownicę (waflownicę, zwał jak zwał :-) ), nakładamy 3 łyżki ciasta, rozprowadzamy prawie do brzegów formy, zamykamy i lekko dociskamy dłonią (najlepiej przez rękawicę, aby się nie poparzyć). Pieczemy ok. 3 minuty. Gotowy
wafel będzie miękki, przekładamy go na kratkę do ostudzenia, dopiero kiedy będzie zimny, stanie się chrupiący.
Wafle postanowiłam urozmaicić tropikalnymi dodatkami.
Ananasa kroimy drobno, razem z zalewą wlewamy do rondelka, podgrzewamy.
Skrobię rozrabiamy w małej ilości
wody, dodajemy do
ananasa i ciągle podgrzewamy. Sos powinien osiągnąć konsystencję
kisielu, będzie to tzw. frużelina :-). Jeśli jest zbyt malo słodka, możemy ją dosłodzić. Polewamy nią gotowe
wafle, posypujemy
płatkami kokosa.Smacznego!