ßßß
Prezentuję Wam przepyszną, puszystą, wilgotną i delikatną babkę z advocaatem. Zakochacie się w niej od pierwszego wejrzenia. Dotychczas to ciasto wykańczałam lukrem z soku z cytryny, jednak teraz postanowiłam zaszaleć i lukier przygotowałam również z likierem. To był strzał w dziesiątkę.Z ręką na sercu mogę Wam ten przepis polecić, liczę, że zdecydujecie się znaleźć dla tej babki miejsce na swoim świątecznym stole.Zapraszam!Składniki:Ciasto:175 g mąki pszennej80 g skrobi ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczenia150 g masła120 g cukru2 jajka100 ml śmietany 18 %100 ml advocaatuLukier:1 szklanka cukru pudrukilka łyżek advocaatuWykonanie:Pracę rozpoczynamy od rozpuszczenia masła w rondelku i lekkiego ostudzenia go.Następnie przelewamy je do miski, dodajemy śmietanę, jajka, likier i cukier, dobrze mieszamy trzepaczką lub mikserem.
Pozostałe suche składniki mieszamy w oddzielnej misce, przesiewamy i stopniowo dosypujemy do mokrych, mieszamy.Ciasto wlewamy do silikonowej formy na babkę i pieczemy około 30 minut w 180 st., do suchego patyczka.Kilka łyżek likieru ucieramy z cukrem pudrem, aż uzyskamy satysfakcjonującą konsystencję.
Babkę dekorujemy lukrem.Smacznego!