Wykonanie
Dzień dobry!Dokładnie za miesiąc od dzisiaj w Waszych domach będzie unosić się zapach świątecznych potraw, choinki, zapach nadchodzących Świąt :-).Dlatego też dzisiaj przedstawiam Wam przepis na świąteczne muffinki z
żurawiną i
wanilią.

Bardzo smaczne i słodkie z lekką nutką kwaśnej
żurawiny, która nieco równoważy słodki smak.Muffinki w sam raz na świąteczną wizytę rodzinną, czy na prezent dla przyjaciela.Mam nadzieję, że przepis się Wam spodoba.Zapraszam!Składniki:250 g
mąki pszennej170 g
cukru2
jajka100 g miękkiego
masłaok. 150 ml
mleka (lub nieco więcej)2
laski wanilii (można zastąpić kilkoma kroplami
aromatu waniliowego)szczypta
soli2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody180 g świeżej
żurawiny (ostatecznie może być suszona)
cukier puder,
lukier lub polewa z
białej czekolady do dekoracjiWykonanie:Przygotowanie muffinek jest niezmiernie proste.Do
masła dodajemy
cukier i ziarenka wyciągnięte z
wanilii (rozcinamy laski na połówki i wyciągamy ziarenka nożem) i miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy
jajka i szczyptę
soli.
Mąkę mieszamy z proszkiem i
sodą, przesiewamy do naczynia z masą
maślaną, dodajemy również
mleko i mieszamy.

Na sam koniec dodajemy
żurawinę i dokładnie mieszamy.Piekarnik rozgrzewamy do 180 st., papilotki wypełniamy
ciastem do 3/4 wysokości, pieczemy ok. 30 minut, jednak warto sprawdzać patyczkiem, aż będzie suchy, każdy piekarnik jest inny i zapewne dlatego u mnie piekły się nieco dłużej niż standardowo.

Po ostudzeniu możemy je udekorować
cukrem pudrem, lukrem lub polewą z
białej czekolady. Nie od dzisiaj wiadomo, że
żurawina i
biała czekolada to świetny duet :-).Smacznego!