ßßß
Bardzo smaczne i słodkie z lekką nutką kwaśnej żurawiny, która nieco równoważy słodki smak.Muffinki w sam raz na świąteczną wizytę rodzinną, czy na prezent dla przyjaciela.Mam nadzieję, że przepis się Wam spodoba.Zapraszam!Składniki:250 g mąki pszennej170 g cukru2 jajka100 g miękkiego masłaok. 150 ml mleka (lub nieco więcej)2 laski wanilii (można zastąpić kilkoma kroplami aromatu waniliowego)szczypta soli2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody180 g świeżej żurawiny (ostatecznie może być suszona)cukier puder, lukier lub polewa z białej czekolady do dekoracjiWykonanie:Przygotowanie muffinek jest niezmiernie proste.Do masła dodajemy cukier i ziarenka wyciągnięte z wanilii (rozcinamy laski na połówki i wyciągamy ziarenka nożem) i miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy jajka i szczyptę soli.Mąkę mieszamy z proszkiem i sodą, przesiewamy do naczynia z masą maślaną, dodajemy również mleko i mieszamy.
Na sam koniec dodajemy żurawinę i dokładnie mieszamy.Piekarnik rozgrzewamy do 180 st., papilotki wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości, pieczemy ok. 30 minut, jednak warto sprawdzać patyczkiem, aż będzie suchy, każdy piekarnik jest inny i zapewne dlatego u mnie piekły się nieco dłużej niż standardowo.
Po ostudzeniu możemy je udekorować cukrem pudrem, lukrem lub polewą z białej czekolady. Nie od dzisiaj wiadomo, że żurawina i biała czekolada to świetny duet :-).Smacznego!