ßßß
Ciasto jest bardzo słodkie za sprawą nasączenia syropem, ma całkiem inny smak z powodu użycia semoliny.Nam zasmakowało i od czasu do czasu będzie gościć w naszej kuchni.Zapraszam!Składniki:Ciasto:370 g semoliny200 g cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia50 g masła (rozpuszczone)60 g wiórków kokosowych300 g jogurtu naturalnegomigdały obrane ze skórkiSyrop*:1 szklanka cukru1/2 szklanki wodysok z połowy cytrynyłyżeczka wody z kwiatów pomarańczy (ewentualnie różanej)*Aby ciasto było bardziej wilgotne można przygotować podwójną porcję syropu.Wykonanie:Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy w jednym naczyniu. Masa powinna być dość gęsta.Wykładamy ją do formy, powinna być dość duża, aby ciasto wyszło cienkie (na zdjęciach jest nieco zbyt grube, użyłam formy 20x20). Dokładnie wygładzamy, a następnie kroimy na rąby (tak, jeszcze przed pieczeniem), jeśli używacie silikonowej formy, to lepiej ten punkt ominąć lub pokroić plastikową szpatułką aby nie uszkodzić formy. W każdy romb wciskamy migdał, można również je przykleić syropem po upieczeniu.Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 45 minut, ciasto powinno sie ładnie zrumienić.
W tym czasie przygotowujemy syrop - cukier, wodę i sok z cytryny umieszczamy w rondelku, zagotowujemy i gotujemy jeszcze 15 minut na małym ogniu, pod koniec dodajemy wodę pomarańczową. Syrop studzimy.Gotowe ciasto zalewamy syropem i wstawiamy do piekarnika na 5 minut, następnie studzimy w uchylonym piekarniku.Smacznego!