ßßß
Jest początek jesieni, to właśnie teraz pomidory są najsmaczniejsze, niestety te dostępne zimą w sklepach często są bez smaku, więc korzystajmy z pomidorów!Zupa jest nieco słodka, więc jeśli chcecie aby była ostrzejsza, dopracie ją ulubionymi przyprawami.Zapraszam!Składniki:1,5 kg pomidorów (bardzo dojrzałych, ja użyłam odmiany Lima)kilkanaście listków świeżej bazyliisól, pieprz0,5 l bulionu2 łyżki śmietany 18%opcjonalnie czosnekWykonanie:Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, usuwamy nasady szypułek, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka razem z bazylią, gotujemy, aż pomidory się rozpadną.Następnie masę przecieramy przez sitko, aby pozbyć się nasionek.Do powstałego przecieru dodajemy bulion, przyprawy, 2 łyżki śmietany zmieszanej z odrobiną zupy.
Gotujemy jeszcze kilka minut.Podajemy z makaronem, ryżem lub groszkiem ptysiowym.Smacznego!