Wykonanie
Dzień dobry!W zdecydowanej większości domów w niedzielę był na obiad rosół. Domyślam się również, że nieco go zostało i coś trzeba z nim zrobić...Domowy rosół jest wspaniałą bazą do zup, więc
czemu właśnie nie zrobić z niej zupy? Zupy pomidorowej?

Jest początek jesieni, to właśnie teraz
pomidory są najsmaczniejsze, niestety te dostępne zimą w sklepach często są bez smaku, więc korzystajmy z
pomidorów!Zupa jest nieco słodka, więc jeśli chcecie aby była ostrzejsza, dopracie ją ulubionymi
przyprawami.Zapraszam!Składniki:1,5 kg
pomidorów (bardzo dojrzałych, ja użyłam odmiany Lima)kilkanaście listków świeżej
bazyliisól,
pieprz0,5 l
bulionu2 łyżki
śmietany 18%opcjonalnie
czosnekWykonanie:
Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, usuwamy nasady szypułek, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka razem z
bazylią, gotujemy, aż
pomidory się rozpadną.Następnie masę przecieramy przez sitko, aby pozbyć się nasionek.Do powstałego przecieru dodajemy
bulion,
przyprawy, 2 łyżki
śmietany zmieszanej z odrobiną zupy.

Gotujemy jeszcze kilka minut.Podajemy z
makaronem,
ryżem lub
groszkiem ptysiowym.Smacznego!