ßßß
Lody są puszyste, kremowe, przepełnione bananowym smakiem z dodatkiem chrupiącej czekolady, niebo w gębie!Zapraszam!Składniki:2 banany (najlepiej dojrzałe)1 łyżka soku z cytryny200 ml mleka150 ml śmietany 30%2 żółtka70 g cukru pudru (lub mniej, w zależności od słodkości bananów)1 łyżka ekstraktu z wanilii (to nie jest to samo co aromat!)kilka łyżek groszków czekoladowychWykonanie:Wszystkie składniki muszą być dobrze schłodzone, a misa maszyny do lodów mrożona minimum 24 godziny.Z bananów, soku z cytryny i mleka robimy koktajl bananowy za pomocą blendera.Śmietanę ubijamy na sztywną pianę, a żółtka ucieramy z cukrem na białą i puszystą masę.
Całość łączymy i schładzamy około 30 minut w lodówce.Przygotowujemy maszynę do lodów, włączamy aby mieszadło kręciło się, wlewamy naszą masę i kręcimy lody około 20 minut, aż będą bardzo gęste, w połowie kręcenia dodajemy groszki czekoladowe.Jeśli lubisz lody typu soft, możesz je zjeść od razu, a jeśli nie, wystarczy je domrozić w oddzielnym naczyniu, około godzinę.
Lody można również wykonać bez maszyny, ale wtedy w czasie mrożenia, trzeba je miksować co godzinę, aby uzyskać puszystą masę bez kryształków lodu.Smacznego!