Wykonanie
Miałam ochotę na coś
czekoladowego, ale niekoniecznie pracochłonnego. I proszę, wystarczyło trochę pobuszować i znalazłam przepis na gotowany
krem czekoladowy w Nowej Kuchni Polskiej . Bardzo prosty i szybki
krem czekoladowy. Zamieniłam tylko pół tabliczki
czekolady jak w oryginale na całą. Myślę, że i z połową tabliczki byłoby OK, ale jak dla mnie zbyt mało
czekoladowe.Składniki na 6 filiżanek:600 ml tłustego
mleka lub
śmietany kremówki4
żółtka10 dag
cukru pudru1 tabliczka (100 g)
czekolady deserowejPrzygotowanie:Utrzyj
żółtka z
cukrem na gęstą, puszystą masę. Wlej przegotowane i przestudzone
mleko (lub
śmietanę), dodaj startą na drobnej tarce
czekoladę. Dokładnie wymieszaj, wlej do metalowej miseczki. W większym garnku zagotuj
wodę, miseczkę ze składnikami kremu ustaw na parze i gotuj, ubijając trzepaczką, aż wszystkie składniki się połączą, a krem zgęstnieje. Możesz podawać z
bitą śmietaną,
konfiturą z
wiśni lub posypane
cynamonem.