Wykonanie
Cześć!Dzień Świętego
Patryka to tradycyjne święto obchodzone 17 marca w Irlandii.Dlaczego właśnie tam? Św.
Patryk jest ich patronem.A dlaczego wszystko musi być zielone? :-)Zielony kolor jest ich narodowym kolorem, nawiązuje do zielonych, trawiastych łąk, które możemy tam spotkać.Głównym motywem, prócz koloru jest również koniczynka. Podobno Św.
Patryk wykorzystał ją, aby wytłumaczyć Irlandczykom czym jest Trójca Święta - 3 osoby boskie w jednym Bogu.
Jak widzicie na zdjęciach - zrobiłam trawiasto zielone babeczki, a na każdej z nich widzicie tęczę, która też się pojawia wśród świątecznych motywów.Babeczki polecam nie tylko na to święto, również jest to bardzo dobry sposób na... przemycenie
szpinaku, jeśli go ktoś nie lubi!Przepis znalazłam u Gosi z Trochę innej
cukierni .Zapraszam!Składniki:1 szklanka
mąki1 szklanka
wiórków kokosowych0,5 szklanki
cukru1 łyżeczka
sody1/3 szklanki
oleju1 szklanka rozdrobnionego
mrożonego szpinaku1/2 szklanki
mlekaśmietana 30 %
cukier puderżelki w kształcie tęczyWykonanie:Tak jak bywa przy wszelkiego rodzaju babeczkach, składniki mokre łączymy z mokrymi, a suche z suchymi.
Szpinak odciskamy na sitku, aby nie miał zbyt dużej ilości
wody.Do mokrych składników dodajemy suche, następnie
szpinak i dokładnie mieszamy.Jeśli chcemy uzyskać bardziej zielone babeczki wystarczy dodać szczyptę zielonego barwnika.Ciasto nakładamy do 3/4 papilotek i pieczemy w 180 st. ok. 20 minut, do suchego patyczka.
Wystudzone babeczki dekorujemy kleksami ze
śmietany ubitej na sztywno z
cukrem pudrem, wkładamy kleksy w tęczę i chłodzimy :-)Smacznego!