Wykonanie
Cześć :)Dzisiaj zaprezentuję Wam kolejny przepis z warsztatów z
Majonezem Kieleckim, mianowicie byki ziemniaczane.

Byki można inaczej nazwać knedlami, pyzami, kluskami śląskimi z nadzieniem :)Są bardzo smaczne!Zapraszam!Składniki:800 g ugotowanych
ziemniaków przeciśniętych przez praskę300 g
kapusty kiszonej30 g
grzybów suszonych100 g
mąki pszennej200 g
mąki ziemniaczanej1
jajko100 g
cebulisól,
pieprzWykonanie:Rozpoczynamy od ugotowania
grzybów - gotujemy je ok. 30 minut. Oraz podgotowania
kapusty, aby była miękka. Następnie kroimy je,
kapustę i
cebulę również i podsmażamy. Doprawiamy
solą i
pieprzem i odstawiamy do wystygnięcia.Następnie z
ziemniaków,
mąki i
jajka lepimy ciasto. Możemy je również doprawić.Ciasto dzielimy na niewielkie porcje, z każdej formujemy kulę, rozpłaszczamy na dłoni i dajemy na środek ok 1 łyżki farszu, nie za dużo, aby udało się nam skleić całość. Sklejamy i formujemy dowolny kształt. Może to być kula, płaski placek, bądź tak jak u nas - fantazyjna
gruszka :)

Wrzucamy je do osolonej, wrzącej
wody i gotujemy ok. 10 minut.Podajemy z okrasą - u nas
cebulka ze
śmietaną.Smacznego!