Wykonanie
Witam :)Kolejna wariacja na temat
jabłek - tym razem bardzo prosta szarlotka sypana - szarlotka dla leniuchów :)Mimo, że przepis wygląda dość niewiarygodnie, to ciasto wyszło :)Pamiętajcie, żeby zaczekać z krojeniem do całkowitego wystygnięcia, aby wszystko się "skleiło" :)

Przepis pochodzi z Kotlet.TVSkładniki:1 kg
jabłek (masa obranych i startych na tarce z dużymi oczkami)1 szklanka
mąki1 szklanka
cukru1 szklanka
kaszy manny (u mnie waniliowa
kasza manna)100 g
masła1 łyżeczka
proszku do pieczeniacynamonWykonanie:Mieszamy sypkie składniki (oprócz
cynamonu), dzielimy na 3 części.Pierwszą wysypujemy na spód foremki (u mnie silikonowa, jeśli używacie metalowej to najpierw wysmarujcie ją
masłem lub wyłóżcie papierem do pieczenia). Na warstwie układamy cienko pokrojone
masło.

Połowę
jabłek wykładamy na
masło i posypujemy
cynamonem. Ja się zbyt śpieszyłam i zapomniałam o nim, więc z mojej wersji jest na wierzchu :)Teraz
pora na kolejną sypką warstwę i
masło (może być go mniej niż w poprzedniej), kolejno
jabłka,
cynamon i ostatnia sucha warstwa z
masłem :)

Ciasto pieczemy ok. 1 h w 180 st.Smacznego!