Wykonanie
Cześć :)
Każdy kto kiedyś próbował diety Dukana (ja jestem w trakcie drugiego podejścia do niej :) ) wie, że głównym jej punktem (oprócz jedzenia protein) jest spożywanie codziennie 3 łyżek
otrębów...
Najlepszym sposobem jest przemycanie ich w
chlebie (chociaż naleśniki też nie są złe :) ). Czasem też robię małe bułeczki z 3 łyżek
otrębów.
Dzisiaj chlebek na podstawie przepisu z książki "
Chleb domowy wypiek" Wydawnictwa SBM.
Składniki:
25 dag
mąki (w moim wykonaniu była to mieszanka pszennej, żytniej razowej oraz graham)
16 łyżek
otrąb pszennych8 łyżek
otrąb owsianych
24 g świeżych drożdży/ 1 opakowanie
drożdży suchych
3
jajka10 łyżek
mleka w proszku (odtłuszczonego)
5 łyżek
jogurtu naturalnego (najlepiej 0%)
1/2 łyżeczki
soli1 łyżka
cukru (aby
drożdże zaczęły "pracować")
5 łyżek ciepłej
wodyWykonanie:
Rozpoczynamy od zaczynu -
drożdże rozdrabniamy, dodajemy do nich
cukier,
wodę, łyżkę
mąki, mieszamy aż do rozpuszczenia się
drożdży i pozostawiamy pod przykryciem, aż podwoi objętość.
W międzyczasie mielimy
otręby, oczywiście jeśli mamy czym :) Ja używam do tego dość starego elektrycznego młynka do
kawy :) Często też robię nim
cukier puder ze zwykłego
cukru :)
W dużej misce mieszamy wszystkie składniki, ciasto wychodzi dość rzadkie. Miskę przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia tj. podwojenia objętości.
Przygotowujemy niewielką keksówkę - smarujemy tłuszczem, wysypujemy
mąką lub
otrębami.
Chleb możemy posypać
płatkami owsianymi,
sezamem,
makiem - co kto lubi. Ja wybrałam
mak i
sezam.
Chleb trzeba posmarować np
mlekiem przed posypaniem, ja tego nie zrobiłam i niestety prawie wszystko odpadło :)
Przed pieczeniem:

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. przez 10 minut, następnie w 180 st. przez 15 minut (do suchego patyczka)
Chleb powinien wystarczyć nam na 8 dni (zalecenie dla osób będących na diecie Dukana).

Po spróbowaniu - jest bardzo miękki (pewnie to dzięki obecności
jajek), bardzo delikatny i smaczny, chyba najlepszy
chleb jaki zrobiłam :)
Smacznego!