Wykonanie
Cześć :)Dzisiaj dość prosty przepis na
otrębowe bułeczki, przepis robiony na oko :)Są bardzo smaczne i zdrowe :)Zapraszam do zrobienia :)Już w weekend post o nich z propozycją co smacznego do nich przygotować :)Składniki:6 łyżek
otrębów owsianych (zmielone)6 łyżek
otrębów pszennych (zmielone)21 g
drożdży świeżych1 łyżka
cukru (do zaczynu)kilka łyżek ciepłej
wody (do zaczynu)2
jajka3 łyżki
mleka w proszku3 łyżki
mąki żytniej6 łyżek
mąki pszennejszczypta
soliWykonanie:Najpierw robimy zaczyn.Następnie mieszamy suche składniki z
jajkami, dodajemy zaczyn i dokładnie mieszamy. Czekamy aż podwoi objętość.Następnie dłonie obficie posypujemy
mąką i dzielimy ciasto na 4 części. Z każdej formujemy bułeczkę. Jeśli ciasto się bardzo lepi to podsypujemy
mąką.

Uformowane bułeczki znów zostawiamy aby wyrosły. Przed pieczeniem smarujemy je
mlekiem.Pieczemy ok. 20 minut w 180 st.Smacznego!