Wykonanie
Chałwą opętanie!
Jakiś czas temu Pan Mąż dostał nieposkromionej żądzy na
chałwę. Pożerał
chałwę za
chałwą i
chałwą popędzał. Niczym kobieta w ciąży, folgująca swoim zachciankom, tak Pan Mąż żarł
chałwę niemalże po każdym posiłku. Gdy
chałwowe opętanie w końcu mu przeszło, w lodówce ostało się ostatnie, samotne opakowanie
chałwy, które kłuło mnie w oczy swoją obecnością.Osobiście za tym przysmakiem w jego oryginalnej postaci nie przepadam, więc postanowiłam zaeksperymentować i wykorzystać go w cieście. Zaintrygował mnie przepis panimagoga na Babkę z
chałwą i postanowiłam patent wypróbować.Przepis spełnił moje najśmielsze oczekiwania! Babka wyszła bajecznie smaczna, z
chałwowym zapachem i
sezamowym posmaczkiem. Taką
chałwę to ja mogą jadać codziennie :)
Składniki na 2 małe keksówki o wymiarach LxWxH 20x10x6 cm:180g
margaryny2 szkl.
mąki pszennej (300g)1 szkl.
cukru (200g)4
jajka - żółtka i
białka oddzielnie2 łyżeczki
proszku do pieczenia150 g
chałwy - u mnie
chałwa mieszana
waniliowo-
kakaowaszczypta
soli - do ubijania piany z
białekkasza manna - do obsypania foremek
masło - do natłuszczenia foremek
Miękką margarynę utrzeć mikserem z
cukrem na biały puch -
cukier dosypując po trochu .Mnie co prawda zawsze brak cierpliwości i do białego puchu nigdy nie docieram - ucieram mikserem po prostu do momentu, gdy
cukier się mniej więcej rozetrze z
margaryną i całość zmieni kolor na bardziej kremowy.
Chałwę rozdrobnić palcami, dodać do utartej masy i zmiksować.
Żółtka oddzielić od
białek i dodawać do masy na przemian z przesianą
mąką i
proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na sztywno ze szczypta
soli - dla zwiększenia trwałości piany - następnie przy pomocy łyżki delikatnie połączyć je z masą.Ciasto przełożyć do dwóch małych keksówek, natłuszczonych i oprószonych
kaszą manną -
kasza manna jest tu lepsza niż
bułka tarta bo nie ma tendencji do przypalania się .Piec ok. 40 minut w rozgrzanym do 170C piekarniku - u mnie bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika . Stan upieczenia sprawdzać "testem patyczka" - będzie gotowe kiedy wyciągniemy suchy .Ciasto banalnie proste w przygotowaniu, a jakie zaskakujące w smaku!
Wracam z wojaży weekendowych do domu, a tu widzę, że SMAKER zrobił mi ogromną niespodziewankę! :) Moja Babka ucierana z
chałwą uzyskała status Przepisu dnia 28.08.2015 ! Dziękuję!!!