ßßß Cookit - przepis na Ciasto jogurtowo-gruszkowe z kubeczka

Ciasto jogurtowo-gruszkowe z kubeczka

nazwa

Wykonanie

Kulinarne blogowanie postanowiłam wznowić z przytupem, biorąc udział w kolejnej akcji Ciasta na Niedzielę pt. Kubeczkowe jogurtowe z owocami .
Tym razem "na tapecie" przepis zaczerpnięty z bloga sweet dreams .
Miska, kubek i łyżka - oto cały sekret jego przygotowania! Bez miksera i góry "garów" do mycia po fakcie! Kto by pomyślał że kubeczek po jogurcie może grać rolę główna przy pieczeniu ciasta?
Tak o samym cieście wypowiada się autorka przepisu:
"Bardzo łatwe i szybkie do przygotowania ciasto, do którego nie potrzebujemy miksera, ani wagi do odmierzania składników, wystarczą łyżka i kubeczek po jogurcie. Na wierzch dowolne owoce i puszyste, wilgotne ciasto do kawki gotowe." Zmian w oryginalnym przepisie dokonałam niewielkich i to głównie z łakomstwa - bo zamiast sugerowanego kubeczka jogurtu 200g, użyłam większego 250g - proporcjonalnie reszty składników też musiało być więcej i w efekcie wyszła mi całkiem spora blaszka ciasta.
Składniki na małą, prostokątna blachę 24x24cm:
1 kubeczek jogurtu (250g) - u mnie brzoskwiniowy
3 jajka
1 kubeczek oleju
1 i 1/2 kubeczka cukru - następnym razem poprzestanę na 1 kubeczku, bo na mój smak ciasto wychodzi mocno słodkie, ewentualnie użyję kwaśnych owoców
1 mały cukier wanilinowy (16g)
3 kubeczki mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 gruszki - duże
1 płaska łyżeczka cynamonu
Do dużej miski wyłożyć jogurt. Wbić całe jaja. Kubeczka po jogurcie użyć do odmierzenia oleju i dolać do reszty płynnych składników. Rozbełtać łyżką.
Kubeczek po jogurcie umyć, wytrzeć, odmierzyć potrzebną ilość cukru i mąki wsypując do drugiej miski. Dodać proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Wymieszać łyżką.
Suche składniki połączyć z mokrymi, wymieszać do ich połączenia - nie przejmować się jeśli pozostaną grudki. Ciasto wyjdzie dość gęste, ale nadal wystarczająco lejące, aby nie mieć trudności z przełożeniem go do blaszki.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać do niej ciasto. Gruszki obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z cynamonem, ułożyć na wierzchu ciasta. Piec około 45 min. w 180C - bez termoobiegu, na środku piekarnika . Przy kolejnym podejściu poprzestanę jednak na 40 min., bo ciasto od spodu mogłoby być mniej podpieczone.
Efekt końcowy to cudownie wilgotne, puszyste i delikatne ciasto - rozpływa sią w ustach! Dlaczego nie zrobiłam z podwójnej porcji, no dlaczego?!...
PIEKŁAM WSPÓLNIE Z:
Izioni pyszne smaki
Moje domowe kucharzenie
Różowa kuchnia
Mia cucina
Moje Małe Czarowanie
Cafe Amaretto
Kuchnia co dnia
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2015/03/ciasto-jogurtowo-gruszkowe-z-kubeczka.html