Wykonanie
Metoda do stosowania nie tylko przy tradycyjnych
schabowych, ale również do kotletów
z piersi kurczaka.
Składniki:1kg
schabu lub
piersi z kurczaka -
mięso pokrojone na porcje
sól,
pieprz,
przyprawa do mięs lub
kurczaka - do przyprawienia3 średnie
jaja2 łyżki zimnej
wodybułka tarta i
mąka - do panierowania, u mnie proporcje pół na pół, sypane "na oko"
smalec - do smażeniaPorcje
mięsa (u mnie tym razem piersi kurze) rozbić tłuczkiem na desce z obydwu stron.
Każdy kotlet dobrze przyprawić (
sól,
pieprz, ewentualnie
przyprawa do mięs lub
kurczaka dla dodania smaku). Przełożyć do wysokiej miski.
Rozbełtać 3 całe
jaja z 2 łyżkami zimnej
wody (proporcje na 1kg
mięsa).Niektórzy opcjonalnie używają tu
wody gazowanej,
mleka lub
jogurtu naturalnego. Osobiście nie próbowałam - korzystam ze zwykłej "kranówki".Taką mieszaniną zalać kotlety w misce, tak aby dostała się
między plastry
schabu i dokładnie je przykryła. Miskę przykryć talerzem i całość wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.Idealnie jest przygotowywanie kotletów wieczorem i pozostawienie ich namoczonych w mieszance jajecznej na noc w lodówce.Kotlety wchłoną prawie całe
jajko - to właśnie TO sprawia że będą bardzo soczyste.
Następnie kotlety panierować standardowo w
mące wymieszanej z
bułką tartą. U mnie proporcje to 1:1, mieszane "na oko". Nie używam samej
bułki tartej, bo bardzo wciąga tłuszcz z patelni, wymieszanie jej z
mąką skutkuje mniejszym wchłanianiem tłuszczu.Nie trzeba już używać dodatkowego
jajka do panierowania!!! Wystarczy masy jajecznej z moczenia kotletów.
Obsmażyć dość szybko po obydwu stronach na dużym ogniu (
mięso nie
traci wtedy soczystości). Następnie dosmażać na wolnym ogniu. Pilnować czasu smażenia. Przesmażenie kotletów może zaskutkować w otrzymaniu twardej cholewy zamiast smacznego obiadu...